Család-barát

Rákóczi túrós

Hozzávalók a linzer tésztához:
24 dkg liszt
1 csapott kk. sütőpor
8 dkg porcukor
½ cs. vaníliás cukor
½ vaníliarúd
16 dkg vaj
1/2 citrom héja
2 tojás sárgája
Túrótöltelék:
75 dkg göbös túró
25 dkg kristálycukor
2 tojás
½ cs. vaniliás cukor
½ vaníliarúd
ízlés szerint mazsola
20 dkg eper vagy sárgabarack vagy más lekvár

Elkészítés:
A tészta összetevőiből linzert gyúrunk, majd ½ órát hűtőben pihentetjük. A formába nyújtjuk, és elő sütjük, 160 fokos sütőben, 10 percig.
Közben a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, a tojásfehérjékkel kemény habbá verjük. A túrót, a tojássárgát, a vaníliáscukrot, mazsolát, kikapart vanília rudat, citromhéjat összekeverjük, majd a fele tojáshabbal lazán elkeverjük. Az elő sütött formába öntjük, és 1600 sütőben,15 percig sütjük. Ha félig kihűlt a maradék tojásfehérje habot rácsos vagy tetszőleges módon ráhalmozzuk, 200 fokos sütőben, 5 percig pirítjuk.

További olvasnivalók