×
Család-barát

Család-barát – receptek

Káposztás palacsinta

Hozzávalók:
– 1 kisebb fej káposzta (1-1,2 kilogramm)
– 3 darab tojás
– 30 dekagramm finomliszt
– 3 deciliter tej
– 4 ek olaj
– 2 ek cukor
– kb. 3-4 dl szóda- vagy ásványvíz
– 1 kis gerezd fokhagyma
– bors
– zsír
– tejföl

Elkészítés:
A káposztát egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kb. egy kilogrammnyit (nem baj, ha több, mert a maradékot le lehet fagyasztani). Ha kész, bátran megsózzuk, és állni hagyjuk fél órát. Van aki kicsivarja a levét, de ezt a pirítás során amúgy is “kileheli” magából. A felforrósított olajba beledobunk egy evőkanál cukrot, miután megolvadt, mehet a reszelt káposzta. Állandó kevergetés mellett pirítjuk, amikor kezd puhulni, kiveszünk belőle 25 dekányit, s félre tesszük hűlni. A maradékot tovább pirítjuk, jól megborsozzuk, és amikor elkezd már barnulni, ráreszeljük a fokhagymát. Amikor már kezd oda-odakapni, és már világosbarnára sült, félretesszük.
Elkészítjük a palacsinta tésztáját:
A tejbe beleverjük a tojásokat, kézi mixerrel összekeverjük. Megsózzuk, és teszünk hozzá egy evőkanál cukrot is. A lisztet óvatosan hozzáadjuk és homogénre keverjük. Annyi szódavizet adagolunk hozzá, hogy tejszín sűrűségű legyen. A végén hozzáadjuk a 25 dkg káposztát, és pihentetjük fél órát.
A sütés előtt egy kis tálkában felolvasztjuk a zsírt, kikenjük vele a serpenyőt, és a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Ha minden jól megy 10-12 példány fog világot látni ebből a mennyiségű alapanyagból, de ezek emberes darabok lesznek!
Ha elkészültünk a sütéssel, a tejföllel vékonyan megkenjük a palacsintákat, és 2-3 evőkanálnyi pirított káposztát szétterítünk rajtuk, majd összetekerjük, és kész! Nagyon jól néz ki, ha éles késsel 3-4 centis szeleteket vágunk, és fogpiszkálókat beleszurkálva tálaljuk.
Sörkorcsolyának is kiváló!

További olvasnivalók