Család-barát

Halkrumpli leves

Hozzávalók (négy személyre):
– 4 darab nagy krumpli
– 2 nagy fej hagyma, de aki szereti, tehet bele többet is
– őrölt kömény ízlés szerint
-„Vegeta”, ahogy nagymamám mondta
– bors
– egy kis babérlevél (elhagyható)
– őrölt és/vagy darált pirospaprika
– egy kevés zsiradék
– ecet

Elkészítés:
A legegyszerűbben így lehet egy tartalmas, visszafogott finom étket az asztalra varázsolni:
A burgonyát kis kockákra, a félbevágott hagymát szeletekre kell vágni. A krumplit, és a hagyma felét sós/”vegetás” vízben zsírral/olajjal/kókuszsírral feltesszük főni. Beledobjuk a babérlevélkét, megpaprikázzuk, megborsozzuk, s a köményt se sajnáljuk. Amikor már majdnem puha a krumplink, mehet bele a maradék hagyma, amolyan tésztaféleség érzetét keltve, s a végén jöhet az ecet.

Én amúgy szalonnát fogok „köveszteni”, vagyis a kockára vágott füstölt szalonnát a zsírjára sütöm. A pörcöt kiveszem a zsírból, s ha meg nem előznek a gyermekeim, később elropogtatom.
A kiolvasztott zsírra rádobom a karikára vágott hagyma felét, egy picit megpirítom, rádobom a pirospaprikát és felöntöm vízzel. Beleszórom az ételízesítőt, a borsot, hozzáteszem a babérlevelet, és a kockára vágott burgonyát. Fedő alatt főzöm, míg a krumpli majdnem teljesen megpuhul. Ekkor a többi hagymát is hozzáadom, és készre főzöm, megecetezem.
Aki tartalmasabban szereti, tehet bele leveszöldséget. Én újabban savanyú káposztával készítem, amit a krumplival együtt teszek a levesbe. Ezt a variációt „Korhely halkrumpli” néven említem, és ez egy igazi fogyókúrás, ám tápláló variáció.

További olvasnivalók