×
Család-barát

Család-barát – receptek

Gesztenyés - meggyes torta (16 szeletes, cukormentes)

Hozzávalók:
Piskóta:
3 tojás
60 g liszt
60g eritrit

Gesztenye krém:
380 g cukormentes gesztenye
120 g eritrit
400 g tejszín
10 g zselatinpor
40 ml víz

Meggyes krém:
200 g cukormentes meggy
50 g eritrit
200 g tejszín
5 g zselatinpor
20 ml víz

Bevonat:
80 g tejszín
45 g cukormentes étcsokoládé
10 g eritrit
1,5 g zselatinpor

Elkészítés:
A tojások sárgáját jól kihabosítjuk a fele eritrittel.
A fehérjéket kemény habbá verjük a másik fele eritrittel.
A sárgájákhoz a fele tojáshabot belekeverjük, majd a maradék habbal óvatosan keverve, lassan szórjuk hozzá a lisztet. Egy 22-23 cm átmérőjű tortakarikába beleöntjük a masszát, és elsimítjuk.
180 fokon 25-30 percig sütjük két ütemben. Kb 15 perc múlva 160 fokra vesszük a sütőt. Szép aranybarnára sütjük, de min. 15 percig nem nyitjuk ki a sütőt.

Ha kihűlt a piskóta, akkor kivágjuk egy késsel. A karikát kibéleljük egy töltőfóliával körben, és belehelyezzük a piskótát.

Elkészítjük a meggyes krémet.
A meggyet kicsit összeturmixoljuk, hogy még darabos maradjon.Az eritritet hozzákeverjük, hogy elolvadjon. A zselatint beáztatjuk a vízbe, hogy megduzzadjon.
Közben felverjük a tejszínt habbá.
A zselatint jól felmelegítjük, és hozzákeverjük a meggyhez. Beletesszük a fele tejszínhabot, és összekeverjük, majd a maradék habot is, amivel lazán átkeverjük. Ezt ráöntjük a torta tetejére, és hagyjuk megdermedni a hűtőben. Lehet mélyhűtőbe is tenni 20 percre, hogy hamarabb rátudjuk tenni a következő réteget.

Elkészítjük a gesztenyés réteget.
A gesztenyepürét összenyomjuk. A zselatint beáztatjuk előre a vízbe.
A tejszínnel elkeverjük az eritritet, hogy felolvadjon, és úgy verjük habbá.
A gesztenyét fellazítjuk a fele habbal, majd a maradék habbal lazán keverve, és közben vékony sugárban öntve hozzákeverjük gyorsan a felmelegített zselatint.
Elsimítjuk a meggyes rétegen, és ismét hűtőbe/mélyhűtőbe tesszük dermedni.
Ha megdermedt a krém, akkor bevonjuk a tetejét egy csokoládé réteggel.

Csokoládé bevonat elkészítése:
A tejszínt felforrósítjuk kb. 45-50 fokra, és hozzákeverjük a zselatinport egy habverővel csomómentesre. A csokoládét beletörjük, és keverjük, amíg felolvad.
Ha kicsit besűrűsödött, akkor ráöntjük a csokiganage-t és elsimítjuk.
Hűtőbe/mélyhűtőbe tesszük, és hagyjuk megdermedni. A karikát lehúzzuk róla, és leszedjük a fóliát körbe, majd szeleteljük. Díszíthetjük gesztenyével, tejszínhabbal, csokidíszekkel.

További olvasnivalók