Család-barát

Hatliteres Kőleves

Hozzávalók:
– egy lúdtojásnyi szép sovány, friss kavics
– 15 dkg jóféle házi füstölt szalonna
– 20 dkg jóféle házi füstölt kolbász
– 75-80 dkg burgonya
– 25 dkg fodros nagykocka tészta
– két nagy fej hagyma
– három gerezd fokhagyma
– egy nagyobb sárgarépa
– egy nagyobb petrezselyem gyökér
– egy kevés zeller
– paradicsom, paprika, vagy lecsó konzerv
– egy evőkanál pirospaprika
– őrölt bors (ízlés szerint)
– 2 kk köménymag (egész, vagy darált, ki hogy szereti)
– továbbá ízlés szerint kerülhet bele majoranna, babér vagy lestyán is
– a főzés végén friss zöldpetrezselyem vagy zellerlevél is adható hozzá

Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, és lassú tűzön elkezdjük „köveszteni”, azaz kiolvasztani.
A kolbászt felkarikázzuk, s mikor már van zsírja a szalonnának, a fele mennyiséget rádobjuk. Utána következik a tészta, amit aranybarnára pirítunk, majd következik a kockára vágott hagyma, az apróra zúzott fokhagyma és a karikára/kockára vágott leveszöldségek.
Ha már kicsit megpirult, szórjuk rá a pirospaprikát, tegyük bele a zöldpaprikát, paradicsomot, vagy a lecsót, és öntsük fel vízzel annyira, hogy ellepje az alapanyagokat.
Fedő alatt pároljuk, sózzuk, ízesítsük, és amikor már kezdenek puhulni a zöldségek, adjuk hozzá a 2×2 cm-es nagyságúra feldarabolt burgonyát, és öntsük fel vízzel.
Amikor a burgonya félig puha, adjuk hozzá a maradék kolbászt és a friss zöldpetrezselymet, zellerlevelet, lestyánt. Lassú tűzön hagyjuk főni a levest addig, míg a burgonya megpuhul.
Ha marad a levesből, és másnapra beszívja a tészta a levet, tegyük tűzálló tálba, vágjunk rá két-három hagymát, némi kolbászt felkarikázva, öntsük nyakon sózott tejföllel, és levesünk új életre kel slambuc néven.

Jó étvágyat hozzá!

További olvasnivalók