Család-barát

Család-barát – receptek

Kunsági zsiványkolbász

Hozzávalók:
10 kg vegyes sertéshús
arányok:
7 kg sovány
2 kg hasalja szalonnabőr nélkül
1 kg zsírszalonna bőr nélkül
ideálisan nagyobb súlyú sertésből
20 dkg édes darált pirospaprika (kalocsai)
10 dkg csípős darált paprika (kalocsai)
10 dkg préselt fokhagyma (makói)
21 dkg só
3 zacskó őrölt kömény (1 zacskó: 40 g)
kb 20 m sertésbél vagy marhabél vagy 35 m juhbél

Elkészítés:
A sertéshúst és a szalonnát csíkokra vágjuk, és a fűszerekkel összekeverjük. 24 órára hűtőbe helyezzük. 24 óra elteltével ledaráljuk, és kézzel egyenletesen átgyúrjuk. Beletöltjük a választott bélbe, és ha levegős lett, tűvel megszurkáljuk. Egy napra kiakasztjuk szikkadni és két napig felfüstöljük keményfával vagy füstölés nélkül fagyasztóban, zacskóban tároljuk.

További olvasnivalók