Család-barát

Gánica, avagy dödölle

Hozzávalók:
60-70 dkg sárga krumpli (vagy amelyik jól szétfő)
20 dkg liszt (kb. 8 evőkanál)
2 db vöröshagyma
ízlés szerint só
3/4 dl zsír (vagy étolaj)
ízlés szerint tejföl vagy joghurt

Elkészítés:
A krumplit kockákra vágjuk, feltesszük főni annyi sós vízben, hogy épp ellepje. Ha megfőtt, krumplinyomóval megtörjük a rajtlévő levében.
Még forrón hozzákeverjük annyi lisztet, hogy sűrű, és megáll benne a fakanállal. Amikor már nehezen megy a keverés elég a liszt, és még 1-2 percig keverjük. Levesszük a tűzhelyről, addig szikkadni hagyjuk, míg a hagymát megpirítjuk.
Kockára vágott vöröshagymát pirítunk aranybarnára zsírban vagy olajban.
Ehetjük pirítás nélkül is: (Most én sem pirítottam, csak szaggattam.)
Laposabb tányérba teszünk egy evőkanálnyi pirított hagymás zsírt.
A fakanállal merítünk jó adagot a dödölléből, és zsíros kanállal belelapítjuk a tányérba, majd szórunk rá pirított hagymát. Ehetjük így is szaggatás nélkül.
Ehetjük pirítva:
A fakanállal merítünk jó adagot a dödölléből, és kanállal beleszaggatjuk róla a tepsibe. Rászórjuk a pirított hagymát. Forró sütőben pirítjuk kb. 15-20 perc, de serpenyőben is lehet a tűzhelyen.
Forrón, tejföllel vagy joghurttal tálaljuk. Nagyanyám a hagymát mindig szálasra vágta, és füstölt szalonna kockát is szórt rá, úgy pirította

További olvasnivalók