Család-barát

Család-barát – receptek

Pásztorpite

Hozzávalók:
A raguhoz:
2 ek. étolaj
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 közepes sárgarépa
1 ek. sűrített paradicsom
1 kis ág rozmaring
3 ág kakukkfű
2 babérlevél
15 dkg zöldborsó
50 dkg darált marhahús
1 ek. liszt
50 ml száraz vörös bor
1 ek. Worchestershire szósz

A krumplipüréhez:
1 kg főzni való burgonya
15 dkg vaj
kb. 1 dl tejföl, 1 tojássárgája
3 tk. só
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A raguhoz egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a finomra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, pár percig pirítjuk, majd a paradicsompürével magas lángon lepirítjuk. A serpenyőbe tesszük a zöldfűszereket és a darált húst, és tovább pirítjuk, amíg a hús megbarnul. Megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon, fedő alatt 30 percig főzzük. Ha szükséges, a szaftját még vízzel pótoljuk. Hozzákeverjük a zöldborsót, további 10 percig főzzük fedő alatt.
A krumplipüréhez a kockára vágott burgonyát hideg sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a szobahőmérsékletű tejfölt és habosra keverjük. Végül a tojássárgáját is hozzáadjuk, ha kell újra megsózzuk és simára keverjük a pürét.
A ragut hőálló tálba kanalazzuk, elsimítjuk a tetején a pürét, ügyelve, hogy mindenhol befedje. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk.

További olvasnivalók