Család-barát

Család-barát – receptek

Csirkés Cézár saláta

Hozzávalók:
A krutonhoz:
4 szelet fehér kenyér
2 g fokhagyma héjastul
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
4 ek. olívaolaj

Az öntethez:
3 tojássárgája
kb. 5-6 dl napraforgóolaj
1 tk. mustár
1 g fokhagyma
őrölt fehér bors
csipet só
1 ek. reszelt parmezán
½ citrom leve
½ ek. Worchestershire szósz

A csirkéhez:
1 db csirkemell filé
só, őrölt bors
2 ek. olívaolaj
5 dkg vaj

Tálaláshoz:
1 fej jégsaláta
5 dkg parmezánsajt forgácsolva vagy reszelve
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
Először elkészítjük a krutont: a kenyérszeleteket kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beledobjuk a megroppantott fokhagymagerezdet, a fűszereket. Rádobjuk a kenyérkockákat, sózzuk, borsozzuk és folyton megpirítjuk. Felhasználásig félretesszük őket.
Elkészítjük az öntet: a tojássárgájából, a mustárból és az olajból majonézmártást készítünk. Zúzott fokhagymát fehér borsot, sót adunk hozzá, majd a reszelt parmezánt is hozzákeverjük. Hozzáadjuk a citrom levét és jól összekeverjük. Végül a Worchestershire szósszal és kevés sóval ízesítjük.
Megsütjük a csirkemellet: borssal fűszerezzük, és jó forró serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával kérget sütünk rá mindkét oldalán. Sózzuk. Levesszük a hőt és egy darab vajat dobunk a csirke mellé és ezzel pirítjuk-locsolgatjuk még 1 percig. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt sütjük készre, hogy jó szaftos maradjon. Tálalásig félretesszük pihenni.
Összeállítjuk a salátát: a saláta leveleit falatnyi darabokra vágjuk, csipkedjük. Összekeverjük az öntettel, óvatosan hozzákeverjük a felszeletelt csirkemellet, megszórjuk a fűszeres krutonnal, parmezánsajt forgácsot szórunk a tetejére és meglocsoljuk kevés olívaolajjal, a tetejét még sózzuk, borsozzuk.

További olvasnivalók