Család-barát

Család-barát – receptek

Kacsa fasírt, dödöllével és gombával

Hozzávalók:
500 g pecsenye kacsamáj
400 g vöröshagyma
4 szál kakukkfű
1 csokor turbolya
10 g só
3 g bors
3 g borókabogyó
1 db kápia paprika
150 g szikkadt kenyér belseje
sertésháló

500 g burgonya
100 g édesburgonya
200 g liszt
100 g zsír
200 g barna csiperke
100 g shimej gomba
szarvasgomba

1 db maracuja
1 db uborka
10 g porcukor
250 g tejföl
0,5 dl almaecet
1 dl víz

Eszközök:
frissentartó fólia
habzsák

Elkészítés:
Fasírt
A kacsa májat kierezzük és lepirítjuk zsírban. Apróra felkockázzuk és sózzuk, borsozzuk, az őrölt borókabogyót, kakukkfű a leveleit és a felaprított turbolyát hozzá keverjük. Vízbe áztatott kenyérbelsőt kifacsarva hozzáadjuk és a felkockázott kápia paprikát, majd hagyjuk állni hagyni. A sertés hálókat méretre vágjuk és kis golyókat formázunk a fasírtból, amit ebbe töltünk. Bő olajban kisütjük.
Dödölle
A meghámozott burgonyát és édesburgonyát egyformára kockázzuk és annyi vízben rakjuk fel főni, hogy ellepje. Miután megfőtt levesszük a tűzről. Összetörjük, sózzuk és lisztel elkeverjük. Tűzre visszarakjuk és kevergetjük míg a liszt megfő benne. Ezután tálcán kihűtjük. A csiperkéket sütőben 190 fokon sütjük 5 percig, majd sózzuk. A kihült tésztát fóliára terítjük és a sült gombákat elhelyezzük benne, majd feltekerjük és formázzuk. Hagyjuk pihenni és ha összeállt szeteket vágunk belőle, amit serpenyőben zsíron megpirítunk.
Hagymakrém
A megpucolt vöröshagymákat vékonyra szeleteljük és zsíron elkezdjük sütni. Ha más aranysárga, magasabb hőre váltunk és kevés cukorral karamellizáljuk. Felöntjük vízzel és főzzük. Kevés maracujat adunk hozzá és turmixban krémesítjük és sóval ízesítjük.
Gomba
A csiperkéket apró kockákra vágjuk és kevés olajon forró serpenyőben lepirítjuk, majd friss aprított turbolyát, sót, borsot adunk hozzá. A barna shimej gombákat forró serpenyőben lepirítjuk és felre rakjuk. A fehér shimej gombákat pedig savanyítjuk az uborkával.
Uborkasaláta
A savanyító lé elkészítéséhez az almaecetet a porcukorral és a vízzel összekeverjük. Az uborkát karikázzuk és sózzuk, majd az ecetes lébe rakjuk. Ebbe rakjuk a fehér shimej gombákat is.

További olvasnivalók