Család-barát

Mozart torta

Hozzávalók: (16 szelet)
Tészta:
3 db Dobos torta lap:
3 db tojás
8 dkg liszt
5 dkg cukor
0,4 dkg sütőpor
0,2 dl étolaj
0,1 dl víz
0,2 dkg vaníliás cukor
2 db Sacher tortalap:
3 db tojás
5 dkg rétesliszt
4,5 dkg vaj
0,4 dkg vaníliás cukor
2,5 dkg porcukor
2,5 dkg csokoládé
2 dkg kristálycukor
0,8 dkg kakaópor
0,2 dkg sütőpor

Krém:
1 kg tej Trüffel krém: 0,5 l tejszín
0,5 kg tejcsokoládé
15 dkg tejcsokoládé (áthúzáshoz)
10 dkg pisztáciás marcipán
5 dkg mogyorópaszta
0,3 dl locsoló szirup
0,25 dl meggypálinka

1 kupak rum
¼ kupak triple sec

Elkészítés:
A tej Trüffel krém készítése: a tejszínt felforraljuk, ráöntjük a tejcsokoládéra, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. A krémet teljesen kihűtjük.
A locsolósziruphoz a cukrot és a vizet felforraljuk, kihűtjük és meggypálinkával ízesítjük.
A Dobos felvert lap hagyományosan készül a leírt hozzávalókból. 3 db 23 cm átmérőjű kerek lapot kenünk belőle, majd 160 fokon 6 percig sütjük.
A Sachert felvert laphoz a tojássárgáját a vajjal, a vaníliás cukorral, a porcukorral és az olvasztott étcsokoládéval kihabosítjuk. A tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük. A réteslisztet, kakaót és sütőport elvegyítjük, felvertet készítünk belőle. 2 db 23 cm átmérőjű kerek lapot sütünk belőle, majd 6 percig 170 fokon sütjük.
A kisült, kihűlt lapokra karikával rászúrunk.
A pisztáciás marcipánból 15 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk.
A tej Trüffel krémhez hozzáadjuk a mogyorópasztát, a rumot s a triple sec-et, majd lágy krémet kevertetünk belőle.
A torta összeállítása: Dobos lap – krém – Sacher lap – krém – Dobos lap – krém – pisztáciás marcipán lap – krém – Sacher lap – krém – Dobos lap (a locsolósziruppal töltés közben a középső 3 lapot megáztatjuk), majd kívülről egyenletesen bevonjuk a maradék krémmel. Kifagyasztjuk, majd a tejcsokoládéval áthúzzuk.

További olvasnivalók