Család-barát

Csülkös bableves

Hozzávaló: (6 adag)
Bableves:
1 kg füstölt sertéscsülök
500 g fejtett bab (tarkabab)
4 db babérlevél
2 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor
1 ek ecet (10%-os)
2.5 l víz

Rántás:
4 ek napraforgó olaj
2 csapott ek finomliszt
1 gerezd fokhagyma
0.5 dl víz

Csipetke:
1 db tojás
5 csapott ek finomliszt
0.5 kávéskanál só
Tálaláshoz
tejföl

Elkészítés:
Bableves
1. A babot néhány órával előtte bő vízben beáztatjuk. (Ha reggel főzzük, akkor este is megtehetjük.)
2. A csülköt megmossuk, és egy nagyobb fazékba tesszük. A babot leszűrjük, és a fazékba tesszük, és bő vízben feltesszük főni a babérlevéllel.
3. A habot leszedjük a tetejéről.
4. Körülbelül 1 órán át főzzük, amíg a bab megpuhul. Közben többször megkeverjük. És a csipetkét is előkészítjük.
5. Amikor már nem zörög a bab, akkor a megpucolt és apróra vágott répákat hozzáadjuk. Sózzuk.
6. Ha a répák is megpuhulnak, akkor jöhet a rántás.
7. A rántás után 5-10 percig, gyakori kevergetés mellett főzzük. Majd hozzáadjuk a csipetkét.
8. Amikor a csipetke feljön a tetejére, cukrozzuk, majd elzárjuk, és hozzáadjuk az ecetet is.
9. A csülköt kivesszük.
Rántás
1. Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
2. Beletörjük a fokhagymát, elzárjuk, és felöntjük fél deci vízzel.
3. Fém szűrőn át gyorsan a leveshez keverjük a rántást.
Csipetke
1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a sót, lisztet és egy kevés hideg vizet.
2. Kiskanállal vagy nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a levesbe.

További olvasnivalók