Család-barát

Ökörszem

Hozzávalók:
A tésztához:
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg kristálycukor
50 dkg finomliszt
fél kiskanál só
8 dkg vaj vagy sütőmargarin
2 tojássárgája

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
5 evőkanál (10 dkg) kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
4-5 dkg mazsola
1 kisebb citrom reszelt sárga héja
1 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojásfehérje

A lekenéshez:
1 tojássárgája

Elkészítés:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot belekeverjük. Meleg helyen félretesszük, hogy az élesztő fölfusson. A Lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk, majd a tejes cukros élesztővel, az olvasztott de nem meleg vajjal és a tojások sárgájával dagasztjuk, közepesen kemény kelt tésztát kapunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót szitán átpasszírozzuk, majd a kétféle cukorral és a tejföllel krémesre keverjük. Beleszórjuk a mazsolát, a jól megmosott citrom reszelt hájával ízesítjük, a zsemlemorzsát hozzákeverjük. 10 percre félretesszük, hogy a morzsa egy kicsit megduzzadhasson benne, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
A tésztát finoman átgyúrjuk, egy meglisztezett gyúrólapra borítjuk, kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy lisztbe mártott 8,5-9 centi átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent tepsire tesszük. (A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kiszaggatjuk.) Egy belisztezett pohár talpával mindegyiknek benyomjuk a közepét, s ebbe a mélyedésbe kanalazzuk a túrótölteléket.
A túró körül a tésztát kikevert tojássárgájával lekenjük, sütőben 210 ºC 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Langyosan, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

További olvasnivalók