Család-barát

Család-barát – receptek

A tökéletes burgonyapüré, rántott csirkecombbal

Hozzávalók:
1 kg főznivaló burgonya
200 gramm vaj
8 db alsó csirkecomb
1-1 kávéskanál só, bors, pirospaprika
1 dl olaj
150 g liszt
3 tojás
250 g morzsa

Elkészítés:
1., A csirkecombot lebőrözzük. Fogunk két darab papírtörlőt. Először szárazra töröljük a combokat. A második lap így már könnyen meg fog ragadni rajta és könnyedén le tudjuk húzni róla. Fontos, hogy mindig rövidet fogjunk és rögtön a hús mellől húzzuk le. Így nem szakad el a papír sem. Az ízületnél is ugyanígy apró lépésekkel húzzuk le.
2., Tegyük egy tálba a combokat és kenjük be olajjal. Ne használjunk sokat! Szükséges, hogy a fűszer és a liszt is megtapadjon rajta. Készüljünk elő a sütéshez.
3., Az olaj hevítéséhez használjunk maghőmérőt. Ne forrósítsuk túl az olajat 160-170°C -nál. Ez egy egészséges tartomány, itt nem ég az olaj, hanem sütésre kész.
4., Egyesével forgassuk a csirkecombokat lisztbe. A felvert tojásokat tegyük egy pohárba. A csontos végénél fogva lógassuk bele a combot a tojásba, húzzuk ki, és ha már nem csöpög, forgassuk zsemlemorzsába.
5., Az olajba egyszerre 2-3 darabnál többet ne tegyünk. Inkább szűkebb edényt válasszunk, hogy az olaj valóban ellepje. Nem áztatjuk, hanem sütjük az ételt! A full profi változatnál egy combot teszteljünk le adagonként. A maghőmérőt szúrjuk a húsba és ellenőrizzük, hogy elérte a 94°C-ot. Így lesz szaftos és a bunda sem lett sötét.

6. A héjában megfőtt burgonyát törjük át szűrőn vagy reszeljük le. Tegyük egy fazékba és adagonként olvasszuk bele a 20 dkg vajat. A végén egy krémes, nagyon ízletes pürét kapunk. Saját ízlésem szerint frissen reszelt szerecsendiót teszek bele. Jól megy a burgonyához.

További olvasnivalók