Család-barát

Család-barát – receptek

Magos zsemle teljes kiőrlésű liszttel

Hozzávalók:
420 g teljes kiőrlésű búzaliszt
180 g fehér búzaliszt
3 evőkanál olivaolaj
35 g zabpehely
25 g lenmag
12 g só
2,5 dl víz
100 g búzakovász (16 óra érési idő)

Előtészta:
70 g tej
100 g víz
1 teáskanál cukor
30 g friss élesztő

Elkészítés:
1, Felfuttatjuk az élesztőt, azaz készítünk egy előtésztát. Ehhez a tejet és a vizet összekeverjük, egy picit felmelegítjük ( kb. 40 C-ra), hozzákeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt kb. 20-30 percig állni hagyjuk.

2, A lenmagot és a zabpelyhet vízbe áztatjuk, úgy hogy a tésztához kimért vízből 50-60 g elveszünk és a magokhoz öntjük. Ezt is állni hagyjuk 30 percre.

3, Előkészítjük a többi alapanyagot, egy tálba kimérjük a liszteket, a sót, az olivaolajat és a búzakovászt ( 50 g víz-50 g búzaliszt összekeverve, min. 16 óra érési idő kell a kovásznak, szobahőmérsékleten)

4, Amikor az élesztő felfutott és a magvaink is megduzzadtak hozzákeverjük mindkettőt a lisztkeverékünkhöz és elkezdjük dagasztani a tésztát apránként hozzáadva a vizet.

5, Addig dagasztunk, míg az edényünk széléről le nem válik a tészta.

6, A kész tésztát oszthatjuk kicsi gombócokra (zsemle), illetve kinyújtva, 12 részre felosztva, felsodorva készíthetünk belőle kiflit is.

7, A már megformált zsemléinket meleg helyre tesszük, hogy tovább tudjon még kelni (kb 20-30 perc), addíg a sütőt előmelegítjük 200 C-ra.

8, A már megkelt zsemléinket sütőbe tesszük, úgy hogy a sütő aljába egy kerámia edénybe vizet rakunk (ez a gőz miatt kell).

9, 15-20 percig sütjük a zsemléinket. ( kifli esetében ez lehet kevesebb is)

További olvasnivalók