Család-barát

Kimchi (magyar változat)

Hozzávalók:
1 közepes méretű kínai kel (nem zöld, inkább fehéres, tömörebb szerkezetű)
1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma
1-2 db közepes méretű répa
1 közepes méretű jégcsapretek vagy vajretek
1 kiskanál reszelt gyömbér
1 gerezd fokhagyma (opcionális)
félteáskanál chilipehely (opcionális)
kilónként 18-20 g só

Elkészítés:
A zöldségeket felaprítjuk 2%-os sóaránnyal száraz sózással átforgatjuk. Mikor levet eresztett üvegbe töltjük, lenyomjuk úgy, hogy a leve jól befedje a zöldség felszínét és szobahőmérsékleten érleljük 3-4 hétig. Az üveget nem töltjük tele, hogy legyen hely az érleléskor keletkező túlnyomásnak. Lehetőleg helyezzük tálcára, ami felfogja az érlelés közben esetlegesen kiszivárgó levet.

További olvasnivalók