Család-barát

Hazai falafel

Babfasírt
Hozzávalók:
2 doboz babkonzerv (tetszés szerint fehér vagy tarka)
kb. 10-15 dkg zabpehely
1 fej vöröshagyma
1 tojás, 1 ek. mascarpone
2 g. fokhagyma
½ kaliforniai paprika
½ kk. őrölt babérlevél
½ kk. morzsolt majoránna
1 cs. petrezselyem
1 ek. citromlé
2 tk. mustár
só,
őrölt bors
olívaolaj

Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a paprikát nagyon apróra daraboljuk és kevés olívaolajon megfonnyasztjuk őket a fűszerekkel együtt.
A lecsöpögtetett babot egy tálba tesszük, krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a megfonnyasztott zöldségeket. Belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, mascarpone-t, villával felvert tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A zabpelyhet finomra őröljük és annyit keverünk a masszába, hogy könnyen formázható pogácsákat tudjunk belőle készíteni. (A zabpehely helyett/mellett használhatunk zsemlemorzsát, vagy apróra tört cornflakes-et is). A végén még beleforgathatjuk zsemlemorzsába vagy zabpehely darába és forró olajban mindkét oldalukat szép pirosra, ropogósra sütjük.

 

Csicseriborsó fasírt
Hozzávalók:
2 doboz csicseriborsó konzerv
½ fej vöröshagyma
1 tk. finomra őrölt koriander
1 ek. finomra őrölt római kömény
1 tk. szódabikarbóna
1 szál sárgarépa
½ cs. petrezselyem
½ cs. friss koriander
10 dkg feta sajt
1 ek. citromlé
1 tojás,
1-2 g fokhagyma
10-12 dkg zabpehely

őrölt bors
olívaolaj

Elkészítés:
A sárgarépát lereszeljük, a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomóval átnyomjuk. Kevés olajon a fűszerekkel lepirítjuk.
A csicseriborsót leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. Egy nagyobb keverőtálba tesszük és krumplinyomóval jól összetörjük, hogy kissé darabos maradjon. Hozzáadjuk a lepirított zöldségeket, a finomra vágott petrezselymet és koriandert, a morzsolt feta sajtot. Hozzáadjuk a villával felvert tojást és az őrölt zabpelyhet, amennyi szükséges, hogy jól formázható masszát kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 percet állni hagyjuk, majd tetszés szerinti formákat alakítunk ki belőle. Beleforgathatjuk szezámmagba és bő, forró olajban kisütjük.

Édesburgonya püré
Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
kb. 1 dl tejszín
5 dkg vaj
1 ek. olívaolaj

őrölt bors
reszelt szerecsendió

Elkészítés:
Az édesburgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és krumplinyomóval összetörjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejszínt és az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vajat. Ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, ízesítjük, majd ha szeretnénk, még krémesíthetjük botmixerrel.

Fetás céklasaláta
Hozzávalók:
4 db cékla
15 dkg feta szelet
1 ek. balzsamecet
2-3 ek. olívaolaj
½ cs. metélőhagyma vagy zöldfűszerkeverék
maréknyi dió

Elkészítés:
A céklákat sós vízben megfőzzük, leöblítjük, megpucoljuk, majd kockára vágjuk. Egy keverőtálba tesszük őket, meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal, hozzákeverjük a finomra vágott metélőhagymát vagy zöldfűszerkeveréket, majd a tetejére morzsoljuk a fetát és megszórjuk száraz serpenyőben pirított, durvára tört dióval. Hűtőben pihentetjük és csak akkor keverjük össze, amikor tálaljuk.

További olvasnivalók