Család-barát

Pierog

Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
2,5 dkg vaj
35 dkg túró
80 dkg burgonya
2 fej hagyma
20 dkg húsos szalonna
1 teáskanál só

Elkészítés:
A meghámozott burgonyát tegyük fel főni. Egy keverőtálban a liszthez adjuk hozzá a tojást, a vajat és a vizet, és addig gyúrjuk, amíg a tészta szép egyenletes nem lesz, és már nem ragad a tál falához. Ha túl kemény, akkor adhatunk hozzá még egy kis vizet, de csak óvatosan, mert nem jó, ha nagyon ragadós!
Amikor a krumpli puhára főtt, törjük össze minél alaposabban, mintha pürét csinálnánk. A hagymát kockázzuk fel, és egy evőkanálnyinál nem több olajon pirítsuk üvegesre, szórjuk hozzá a felkockázott szalonnát, és azt is pirítsuk meg. A túrót keverjük hozzá a burgonyához, majd adjuk hozzá a hagymát és a szalonnát. Bátran öntsünk rá a zsírjából is, remek ízt ad a tölteléknek!
A tésztát nyújtsuk vékonyra, és szaggassunk ki belőle kör alakú (10-12 centis) darabokat. Minden darab közepére rakjunk egy teás kanálnyit a burgonyás-túrós töltelékből, majd a tésztát hajtsuk rá, és széleit csippentsük össze. Egy nagy fazékban forraljunk fel sós vizet, s mikor már lobogva forr, dobáljunk bele néhány pirogot, hogy a lábas alját elfedjék. Mikor újra felforr a víz, a pirogok elkezdenek fellebegni a víz tetejére. Ezután még 4 percig főzzük, majd halásszuk ki, és egy tálon csöpögtessük le őket. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg pirított szalonnával, és öntsünk rá – vagy mellé – egy kis tejfölt is.

További olvasnivalók