Család-barát

Család-barát – receptek

Újévi Citromos felvert, égetett tojáshabbal

Nehéz felverthez:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
5 db tanyasi tojás (szétválasztva)

Elkészítés:
1., A zsiradékot félig megolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot és habosra keverjük. A kettéválasztott tojásokból a sárgáját egyenként hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet és habot adagonként, felváltva adjuk hozzá. Mindig az egyik 1/3-át adjuk az alaphoz. Így egynemű lesz, és könnyebben tudjuk elkészíteni a kész felvertünk tésztáját.
2., Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki zsiradékkal és szórjuk meg liszttel vagy morzsával szórjuk be. Öntsük bele a tésztát, és hablapáttal terítsük szét. 180°C-on süssük 25-30 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Citrom szirup és dekor:
3 citrom héját lereszeljük és sütőpapíros tepsin elrendezzük. 100 °C-os sütőben szárítsuk ki.
A citromokat facsarjuk ki és keverjük össze a levet annyi mézzel, hogy egy kellemes ízű szirupot kapjunk.
A kihűlt nehéz felvertünk tetejére kávéskanállal kezdjük el szétteríteni a citromos-mézes szirupot. Nagyon fontos, hogy minden hova jusson. Ha úgy alakul, hogy kevesebb lett és maradt “száraz” folt akkor keverjünk ki annyit, amennyire szükségünk van.
A tortalapunk szélét szórjuk meg – dekoráljuk – a szárított citromhéjjal.

Wind hab készítése:
3 tojásfehérje
210 g cukor

Elkészítés:
1., Egy fém keverő tálba tesszük a tojásfehérjét a cukorral és vízgőz felett addig verjük géppel, amíg kemény nem lesz. Habzsákba tesszük és habcsókokkal dekoráljuk a tortát. Szakács fáklyával óvatosan megégetjük a tetejét, de nem kötelező.

További olvasnivalók