Család-barát

Gluténmentes zserbó „Zelleitündi” módra

Hozzávalók:
A tésztához
-30 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék (a lisztkeverék hozzá itt vásárolható meg)
-10 dkg vaj
-1 tojássárgája
-2,5 dkg eritrit
-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia
-1 dkg élesztő
-csipet só
-vaníliaőrlemény
-1 dl hideg tej
-1 dl tejföl
-fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
-17 dkg darált dió
-2,5 dkg Éden Prémium Eritvia porrá őrőlve
-vaníliaőrlemény
-kb. 20 dkg cukormentes házi baracklekvár

A csokoládémázhoz
-5 dkg cukormentes étcsokoládé
-1 evőkanál olaj

Elkészítés:
A hozzávalókat kimérjük, a tejet az élesztővel elkeverjük, felfuttatjuk, a lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, majd az összes hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Ha törékenynek érezzük a tésztát, akkor tegyünk hozzá egy kis tejet, hogy könnyen kezelhető, nyújtható tésztát kapjunk. Hengert formálunk belőle, amit 3 egyenlő részre osztunk. 24X24 cm-es tepsit kivajazzunk (lehet 20X20-as is, úgy magasabb lesz a zserbónk), majd folyamatos lisztezés közben kinyújtjuk az első adag tésztát. Feltekerjük a nyújtófára, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A baracklekvár felét a tésztára kenjük. A darált diót elkeverjük az édesítővel és a vaníliaőrleménnyel, majd a lekvárral megkent tészta tetejére szórjuk. Jöhet a következő tészta kinyújtása, majd a baracklekvár és a darát dió. Végül a harmadik adag tésztát is kinyújtjuk és beterítjük vele a süteményt.
Késsel megszurkáljuk, 15 percet pihentetjük, majd 170 C fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a csokimázat. Gőz felett összemelegítjük a csokoládét és az olajat és a sütemény tetejére kenjük. Ha megdermedt, felszeletelhetjük.

További olvasnivalók