Család-barát

Család-barát – receptek

Bejgli (diós, mákos)

Hozzávalók:
Tészta (4 adag):
48 dkg liszt
10 dkg zsír
10 dkg vaj
0,5 dkg só
1 dkg élesztő
5 dkg tojás sárgája
5 dkg porcukor
1 dl tej

Dió töltelék (2 adag):
2 dkg durva pirított dió
28 dkg apró dió
6 dkg morzsa
10 dkg kristálycukor
3 dkg méz
3 dkg mazsola
1 dkg citromhéj
0,5 gr fahéj
1 dl tej
4 dkg narancspép
4 dkg baracklekvár
1 dkg vaníliás cukor
A kristálycukrot, a mézet, a tejet, a narancspéppel, a baracklekvárral és a vaníliás cukorral felforraljuk és leforrázzuk vele a szárazanyagokat.

Mák töltelék (2 adag):
31 dkg mák
16 dkg kristálycukor
4 dkg méz
1 dkg vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
4 dkg narancshéj
0,4 dl tej
4 dkg baracklekvár
2 dkg mazsola
2 dkg apró dió
A kristálycukrot a mézzel, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, a tejjel és a baracklekvárral felforraljuk, majd leforrázzuk vele a szárazanyagokat.

Elkészítés:
A töltelékeket előre elkészítjük.
A lisztet, sót a zsiradékokkal elmorzsoljuk. Az élesztőt a porcukorral langyos tejben felfuttatjuk és a liszttel összegyúrjuk, majd a végén hozzáadjuk a tojássárgáját. Hideg helyen néhány órát pihentetjük.
A tésztát 32 X 27 cm-re kinyújtjuk, ráhelyezzük a tölteléket, ráhajtjuk a tészta széleit, majd az egyik végét tojássárgájával lekenjük és szorosan felcsavarjuk. Tojássárgájával bevonjuk, majd 2 – 3 órán át hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után lekenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk és 160 fokon 20 percig sütjük.

Ugyanezekből az alapanyagokból Pozsonyi kiflit is készíthetünk.

További olvasnivalók