Család-barát

Család-barát – receptek

Magyaros Gratin Dauphinois (gratinírozott burgonya)

Hozzávalók:
1 kg burgonya (nem szétfőve) meghámozva, legfeljebb 2 mm vastagra szeletelve
5 dl zsíros 30%-os tejszín
15 dkg vaj (nem margarin!)
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 póréhagyma
1 pár magyaros kolbász
1 pohár tejföl
só, bors
frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
Kivajazunk egy nagyobb sütőtálat. A felszeletelt burgonyákat rétegenként lerakjuk. Minden rétegre teszünk pórékarikákat, majd megsózzuk, meghintjük egy csipet frissen őrölt szerecsendióval és borssal. A tejszínt elkeverjük az összezúzott fokhagymával, ráöntjük a burgonyára és 160 °C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve először 30 percig sütjük. Majd levesszük az alufóliát, rádaraboljuk a vajat, és további 30 percig sütjük. Eközben elkészítjük a kolbászmorzsát: a kolbászokat lehámozzuk, szeletekre vágjuk, majd a kívánt méretűre aprítjuk, előmelegített serpenyőben ropogósra sütjük, leszűrjük a zsírjáról és tálalásig egy papírtörlőre tesszük. Kiadagoljuk a burgonyát, teszünk rá egy jó evőkanál tejfölt, megszórjuk a kolbászmorzsával és meglocsolhatjuk a kolbászzsírral is. Jó étvágyat!

További olvasnivalók