Család-barát

Család-barát – receptek

Dobostorta

Hozzávalók:
Anyaghányad (egy darab 16 szeletes torta összeállításához)
Dobos felverthez (piskótához):
– Tojássárgája 0,12 kg
– Tojásfehérje 0,18 kg
– Cukor 0,10 kg
– Búzafinomliszt 0,10 kg
– Vaj 0,035 kg

Doboskrémhez:
– Tojás 0,20 kg
– Cukor 0,20 kg
– Vaj 0,235 kg
– Vaníliás cukor 0,017 kg
– Kakaóvaj 0,035 kg
– Kakaómassza 0,035 kg
– Étcsokoládé 0,20 kg

Dobostetőhöz:
– Dobos cukor 0,11 kg
– 1/2 citrom leve

Elkészítés:
Dobos-piskótafelvert lap készítése:
A tojássárgáját a cukor 1/3 részével addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik, kihabosítjuk, majd beleöntjük a langyos, lágy vajat. Az olvasztott vajjal a kihabosított sárgáját csak átkeverjük, azért, hogy a hosszú ideig tartó keveréstől a térfogat ne csökkenjen. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a kihabosított sárgájába, majd apránként adagolva hozzáadják a lisztet is. Olajozott, lisztezett lemezekre 6 kerek lapot kenünk.. A sütést alacsonyabb (160 C körüli) hőmérsékletű sütőtérben kezdjük, majd a megemelkedést követően emeljük a hőmérsékletet. 180 C-on 8–10 percig sütik. Sütés után késsel alávágunk és tortakarikával kiszúrják.

Doboskrém készítése:
A tojást a cukorral állandó keveréssel felmelegítjük kb. 75 °C-ra, majd kihűlésig habbá verjük. A vajat vaníliás cukorral kihabosítjuk. A csokoládét, a kakaóvajat és a kakaómasszát felolvasztjuk (max. 40 °C-ra), összekeverjük, majd a kihabosított vajhoz adagoljuk. Keverés közben a kihűlt tojásos alapot belecsurgatjuk a csokoládés, vajas krémbe.

A dobostorta töltése és bevonása:
Egymásra rakott, 5 kerek doboslapot egyenletes vastagságban megtöltünk a doboskrémmel, majd az egészet kívülről is lekenjük vele, és rádermesztjük. A doboscukrot kristálymentesre, aranybarnára olvasztjuk, ráöntjük a 6. lapra, elkenjük, és dermedés előtt 16 egyenlő szeletbe vágjuk. A tetőt ráhelyezzük a tortára, majd a torta oldalát saját krémmel újra kenjük és fésűs kártyával elhúzzuk.

További olvasnivalók