Család-barát

Család-barát – receptek

Vízen kullogó

Hozzávalók:
1 kg liszt
10 db tojássárgája
½ kg zsír
2 dl tej+1-2 evőkanál tejföl
5 dkg élesztő
1-2- mokkáskanál só

Elkészítés:
Az élesztőt pici cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgákat a zsírral, sóval habosra keverjük. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a z1 kg lisztet, tejfölt annyit adunk hozzá, amennyi szükséges. Keményebb tésztát kell gyúrni mint az átlag kelt tészta. Jól kidolgozzuk.
Egy asztalkendőt liszttel meghintünk. A kigyúrt tésztát a közepébe tesszük és lazán bekötjük. Hidegvízzel telt fazékba tesszük. Akkor lesz jó, ha a tészta feljön a víz tetejére és megfordul. Enne kb. 1 óra 10. perc szükséges.
A deszkát kristálycukorral meghintjük, a tésztát ráborítjuk. Kis cipókat formálunk és cukorban megforgatva kisodorjuk. 10 cm nagyságú darabokra vágjuk és kiflit formálunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 5 cm távolságra egymástól. 180 Co-on világos rózsaszínműre sütjük.

További olvasnivalók