Család-barát

Fűszeres zöldségkrémleves, zöldpesztós derelyével

Fűszeres zöldségkrémleves
Hozzávalók:
1 db nagyobb burgonya
3 szál sárgarépa
5-6 karfiol rózsa
1 db kisebb szál paszternák
1 db kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
ízlés szerint zöldfűszerek, lestyán, tárkony, kakukkfú
só, bors

Elkészítés:
A zöldségeket tisztítás után kis kockákra vágjuk, és kb. 1 liter vízben feltesszük főzni. Sóval, borssal és ízlés szerinti zöldfűszerekkel ízesítjük. Ha a zöldségek megpuhultak, a főzővízzel együtt, botmixerrel homogénre keverjük, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt és összeforraljuk.

Pesztó
Hozzávalók:
1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikom
olívaolaj
1 mk só

Elkészítés:
A persztóhoz a zöldfűszereket késes aprítóba tesszük, sózzuk, majd összeaprítjuk. Az olívolajat kis adagokban hozzácsorgatjuk, míg krémes állagot nem kapunk.

Derelye
Hozzávalók:
1 egész tojás
10 dkg liszt
csipet só
1 ek hideg víz

Elkészítés:
A derelyéhez a tojást, lisztet csipet sóval és egy evőkanál hideg vízzel tésztává gyúrjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
A derelyetésztát 1-2 mm vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán. Kör alakúra kiszaggatjuk majd a közepére kiskanál pesztót teszünk. Félbe hajtjuk és villával lenyomkodjuk a derelyék széleit. Bő, sós vízben kifőzzük, majd a krémlevesbe tesszük.

További olvasnivalók