Család-barát

Család-barát – receptek

Mákos macaron


Hozzávalók:

9 dkg tojás fehérje
20 dkg mandula liszt
5 dkg darált mák
25 dkg porcukor
9 dkg tojás fehérje
11 dkg víz
25 dkg kristálycukor

Töltelék:
15 dkg mák
7 dkg cukor
1 dkg narancshéj
2 dkg barack lekvár
2 dkg méz
1 dl tej
citromhéj
5 dkg fehér csokoládé
0,5 dl tejszín

Elkészítés:

A mandula lisztet a porcukorral, a mákkal összekeverjük. Ezt 9 dkg tojás fehérjével összekeverjük tésztaszerű masszává. A kristálycukrot a vízzel 118 fokra felfőzzük, időközben 9 dkg tojás fehérjét habverő gép segítségével elkezdjük felverni. Amint felfőtt a cukoroldatunk, még melegen, menet közben a habverő gépben a felvert fehérjéhez csurgatjuk és kihűlésig (kb. 40-45 fok) habbá verjük. Az így kapott fehérje habot elkeverjük a korábban elkészített mandulás masszával, majd dresszírozzuk. Pihentetjük, bőrösítjük (kb. 2-3 óra), majd 140-150 fokon sütjük kb. 12-14 percig. Sütés után hűtjük.

A töltelékhez a cukrot, a narancshéjat, a baracklekvárt, a mézet és a tejet felfőzzük, leforrázzuk vele a mákot, majd hűtjük, citromhéjjal ízesítjük. A fehér csokoládéból és a tejszínből trüffel krémet főzünk. Miután kihűlt, kihabosítjuk és belekeverjük a mák tölteléket.

A macaront megtöltjük, majd fagyasztóban tároljuk. Szervírozás előtt kivesszük a fagyasztóból és szobahőmérsékleten tároljuk.

További olvasnivalók