Család-barát

Család-barát – receptek

Kacsa steak pirított gancával és lilahagyma lekvárral

Hozzávalók:
A húshoz:
1 db kacsamell
1 ek méz
só ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
1 ek vaj

A lilahagyma lekvárhoz:
1 nagy fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 ek méz
1 tk rozmaring
1 teáskanál kakukkfű
bors ízlés szerint
1 dl vörösbor
1 ek vaj
1 teáskanál olívaolaj
gyömbér ízlés szerint (kevés reszelt)

Ganca:
25 dkg burgonya
1/2 bögre liszt vagy amennyit felvesz
2 tojásnyi zsír

Elkészítés:
A megtisztított, felkockázott burgonyát annyi sós vízben főzöm meg, amennyi éppen ellepi. Kezdjük a lilahagyma lekvárral. Ezt akár több órával előtte is elkészíthetjük. A vörösbort, a mézet, a rozmaringot, kakukkfüvet (1-1 tk.) sziruposra főzzük.
Közben a lilahagymát megpucoljuk, felszeleteljük. A szintén felaprított fokhagymával és gyömbérrel vajon párolni kezdjük. Hozzáadhatunk egy kevés olíva olajat is még.
Miután nagyrészt megpárolódott, felöntjük a fűszeres, vörösboros sziruppal és tovább pároljuk. Miután kész, félretesszük. Melegen, hidegen is fogyasztható.
A kacsamelleket megtisztítjuk, hidegvízzel megmossuk, leitatjuk. Beirdaljuk a bőrét úgy, hogy ne vágjunk bele a húsba. Megsózzuk mindkét oldalán. Picit pihentetjük.
Addig felforrósítjuk a serpenyőt, de ne túl magas hőfokon. Először zsírjával lefelé helyezzük bele a húst, kb. 5 percig sütjük, majd a másik oldalával lefelé szintén 5 percig. Ezzel médiumra tudjuk sütni. (Ha kicsit tovább sütik 150°C-on a sütőben 10 percig, kis mézzel megkenve a bőrét, amivel fölfelé helyezzük be, így rózsaszín lesz még, nagyon omlós, de már nem médium) Vissza a gancához: Még forrón, levében krumpli törővel összetöröm, apránként megszórom liszttel és közben fakanállal keverem. A krumplipürénél sűrűbbnek kell lennie, ezért ha szükséges, adok még hozzá lisztet. Takaréklángon kevergetem, vigyázva, hogy le ne kapjon az alja. Néhány percig “pöfögtetem” majd zsíros kanállal beleszaggatom abba a zsírba, amiben a kacsa sült megpirítjuk benne. Mindennel készen vagyunk, felszeleteljük a kacsamelleket és tálaljuk a lilahagyma lekvárral, és a pirított gancával.

További olvasnivalók