Család-barát

Család-barát – receptek

Töltött káposzta

Hozzávalók:
1200 g darált sertéshús
1000 g savanyúkáposzta-levél ( egy közepes fej )
250 g füstölt szalonna
2000 g savanyú káposzta
200 g vöröshagyma

4 db tojás
babérlevél
200 g rízs
5-6 szál csombor
1 cs orvosi zsálya
5 g kakukkfű
paradicsom, paprika – esetleg ha van lecsó 2 üveg
1 ü. paradicsomlé ( ha nincs akkor a sűrített paradicsom is jó ( 2 db ) , amit vízzel felengedünk )

Elkészítése:
A töltelék elkészítése: a darált húshoz keverjük hozzá a sót, a kakukkfüvet , az apróra vágott orvosi zsályát és a rízst ( nem kell előfőzni ) , a tojásokat.
A káposzta leveleket forrásban lévő vízbe mártjuk egyenként pár percre, hogy megpuhuljanak és kitesszük egy edénybe és letakarjuk egy ruhával, hogy ne hűljenek ki.
A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot felszeleteljük a szalonnát is vékony csíkokra vágjuk.
A kicsit kihűlt káposzta leveleket a töltelékkel megtöltjük, göngyöljük.
Cserépedényt veszünk elő, ha nincs jó egy magasabb sütőedény is. Aljára lefektetünk néhány szerelt füstölt szalonna csíkot, rászórjuk a hagymát, paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát , csombor szál 1-2 db majd rá helyezzük a töltelékeket egy sorban. Majd újra kicsi szeletelt hagyma, paprika, paradicsom, ( itt jöhet rá a lecsó ha van ) csombor , szalonnacsíkok, savanyú káposzta, töltelék. Zárásként mindig maradjon káposztánk és hagymánk, A tetejére káposzta és lecsó kerül + szalonna. Az egészet felöntjük a paradicsomlével, ha kevés lenne, akkor vízzel utána pótoljuk addig, hogy szintbe legyen a töltelékekkel.
180-200 fokos sütőbe 2-2,5 órát főzzük fedő vagy fólia alatt, attól függ milyen mennyiséget készítünk. Kivesszük és tálalható tejföllel, friss kenyérrel.

További olvasnivalók