Család-barát

Máglyarakás

Hozzávalók:
800 ml tej
120 g vaj
5 db tojás
60 g zsemlemorzsa
350 g kristálycukor
80g porcukor
20 g vaníliás cukor
30 ml rum
10 db zsemle vagy 2 db kalács
300 g baracklekvár
800 g alma ( nem savanyú )
reszelt citromhéj, őrölt fahéj

Elkészítése:
A tojások sárgáját a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a kristálycukor felével habosra keverjük, majd hozzáöntjük a langyos tejet és alaposan összekeverjük.
A kissé szikkadt zsemléket félbe majd 5-6 mm vastag szeletekre vágjuk. ( a kalácsot és kiflit is ilyen vastagságúra vágjuk ) A zsemléket nagy szűrőkanálba tesszük és a tejbe merítjük vagy ráöntjük a vaníliás tejet.
Vajjal kikent és zsemlemorzsával kikent peremes tepsibe tesszük az áztatott zsemleszeletek felét, amelyre hámozott és szeletelt almát rétegezünk. Meghintjük őrölt fahájjal és kristálycukorral, majd rátesszük a maradék vaníliás-tejes zsemlét. A tetejét rummal kikevert baracklekvárral bőségesen és egyenletesen megkenjük.
A tésztát előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, majd kivéve rövid ideig pihentetjük. Ez idő alatt a tojásfehérjéből a maradék kristálycukorból kemény habot verünk és a kivett és pihentetett tésztára egyenletesen elkenjük. Vissza a sütőbe 10-15 perc alatt 170-180 fokon készre sütjük.
Rövid pihentetés után hideg vízbe mártott késsel felszeleteljük, tálaljuk.

További olvasnivalók