Család-barát

Család-barát – receptek

Húsos pásztorpite / Shepherds' Pie

Hozzávalók: 4 személyre
1 közepes fej hagyma
3-4 ek olívaolaj
90 dkg darált marhahús (vagy bárány, ha az
„igazi” recept alapján készítjük!)
6 ek Lea & Perrins Worcestershire szósz
1 és fél ek szárított kakukkfű
1 ek paradicsompüré (tubusos,
mint a fogkrém)
2-3 közepes répa
400 ml csirke alaplé (vagy leveskocka)
1.3 kg burgonya
200 ml főzőtejszín
10 dkg vaj
1 tojássárgája
só, bors

Elkészítés:
1. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a hagymát és a sárgarépát. Hevítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben, pároljuk a hagymát kb. 10 percig alacsony hőmérsékleten.

2. Adjuk hozzá a darált húst, mindig csak keveset, keverjük barnulásig.

3. Adjuk hozzá a Worcestershire szószt, a kakukkfüvet, a paradicsompürét, a répát, az alaplevet, sózzuk és borsozzuk. Főzzük kis lángon kb. 50 percig. Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra.

4. Míg fő a hús, hámozzuk meg a burgonyát, kockázzuk fel, tegyük fel sós vízben főni. Miután puhára főtt, öntsük le róla a vizet, pürésítsük, adjuk hozzá a tejszínt, a vajat és a tojássárgáját. Habosítsuk igazán krémesre.

5. Miután kész a hús, sózzuk, ha szükséges és töltsük át egy piteformába vagy sütőtálba. Öntsük rá a burgonyapürét, hogy fedje a húst és díszítésként villával húzzunk néhány vonalat a pürébe. Tegyük a sütőbe 20 percre, vagy amíg a burgonya szép barna színt nem kap.

További olvasnivalók