Család-barát

Család-barát – receptek

Vietnámi Pho leves

Hozzávalók:
– 2 db vöröshagyma
– 10 centiméteres friss gyömbér
– 2 kg marha húsos csont
– só
– 4 db szegfűszeg
– 4 gerezd fokhagyma
– 10 szem bors
– 1 db egész fahéjrúd
– 3 db csillagánizs
– 1 evőkanál halszósz
– 2-3 evőkanál szójaszósz
– 1 db egész szerecsendió
– 1 evőkanál barnacukor
– 4 liter víz

Tálaláshoz:
– 2 szál újhagyma
– 10 dkg mungóbabcsíra
– friss fűszernövények: koriander, bazsalikom, menta
– 1-2 db színes chili paprika
– 1 db lime
– üvegtészta vagy rizstészta
– 30 dkg marhahátszín

Elkészítés:
Alaplé elkészítése:
Egy üres fazékba beletesszük a megpucolt hagymát félbevágva, úgy hogy a vágási felülettel lefelé legyenek, a gyömbért megpucolva és szeletelve. Ezeket szenesedésig pirítjuk. Közben egy száraz serpenyőben illatozásig pirítjuk a fűszereket, a szegfűszeget, borsot, csillagánizst, fahéjat, szerecsendiót. Miután a fazékban megpirult a hagyma és a gyömbér, beletesszük a marhacsontokat, és felöntjük a vízzel. Ha felfőtt, lehabozzuk és hozzátesszük a lepirított fűszereket, illetve a gerezd fokhagymákat. Sózzuk a levest ízlés szerint és hozzáadjuk a hal, illetve szójaszószt majd a cukrot is. Az alaplevet 6-8 órán keresztül gyöngyözve forraljuk. A végén egy tiszta konyharuhán átszűrjük.

Tálaláshoz:
Az üvegtésztát leforrázzuk, három percig állni hagyjuk, majd visszahűtjük és leszűrjük. Tálaláskor a tányért félig szedjük üvegtésztával, és mehetnek bele a friss fűszernövények, a koriander, bazsalikom, menta, majd a tányért újhagymával, mungóbabcsírával és a chilivel díszítjük. A marhahátszínt vékony szeletekre vágjuk és hajszál vékonyra klopfoljuk. Ezt is a tányérba rakjuk. A forró levest rászedjük, amely kellően hőkezeli majd a húsunkat, de akár egy forró serpenyőben is meg lehet sütni, és úgy adni a leveshez. Egy lime gerezdet belecsavarva már fogyaszthatjuk is a levest.

További olvasnivalók