Család-barát

Curry-s céklakrémleves joghurtal és magokkal

Hozzávalók:
– 1 kg cékla
– 1 közepes méretű répa
– 1 db burgonya
– 1 negyed zeller
– 2 liter víz vagy alaplé
– 1 fél citrom
– só
– cukor
– 2-3 deciliter kókusztej

Fűszerkeverék:
– 1 tk római kömény
– 1 tk őrölt koriander
– 1 tk fahéj
– 1 tk őrölt galanga vagy gyömbér
– 1 kk bors
– 1 tk garam masala
– 1 kk kurkuma

Curry paszta:
– 1 fej vöröshagyma
– 2 db paradicsom
– 4 gerezd fokhagyma
– 10 centiméteres gyömbér
– 1 db chili paprika

Elkészítés:
Curry paszta elkészítése:
A pasztához szükséges hozzávalókat egy robotgépbe simára pürésítjük.

Curry alap főzése:
Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyhez hozzáadjuk a már elkészült curry pasztánkat. Sűrű kavargatás mellett karamellizálódásig pirítjuk, míg el nem veszti nedvességtartalmát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, majd sóval és cukorral ízesítjük.

A leves elkészítése:
A céklát feldarabolva, alufóliába csomagolva puhára sütjük 180 fokon. Miután a cékla megsült, egy lábasba feltesszük főni a répát, zellert és burgonyát. Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk az elősütött céklát is. Két-három deciliter kókusztejet adunk a léhez, illetve az elkészített curry alapot is hozzáöntjük. Hagyjuk felfőni az egészet, majd sózzuk, ha kell, illetve citrom levével ízesítjük.

Tálalás:
Görög joghurt, friss koriander, pirított magvak

Egy kanálnyi görög joghurtot húzunk a leves tetejére, melyre friss koriandert és pirított magvakat szórunk. Például kesudiót, mandulát vagy mogyorót.

További olvasnivalók