Család-barát

Család-barát – receptek

Gürdös

Hozzávalók:
A tésztához
– 10 tojássárgája
– 2 kis doboz tejföl
– 3 kiskanál cukor
– csipetnyi só
– diónyi zsír
– liszt

A töltelékhez
– 10 tojásfehérje
– 50 dkg kristálycukor
– 1 evőkanál ecet (vagy citromlé)
– csipet só

A sütéshez
– kb. 1.5 l olaj
– gürdössütő

Elkészítés:
A tojások sárgáját, a tejfölt, a cukrot, a sót és a zsírt simára keverjük, majd annyi lisztet teszünk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A kész tésztát tíz részre vágjuk, és mindegyik részből egy kis cipót készítünk. A cipókat egymás után nagyon vékony téglalapra nyújtjuk (vigyázzunk, hogy közben ne legyen lisztes a tészta), és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat a sütőformára tekerjük úgy, hogy a tészta széle folyamatosan fedje egymást, a végét pedig erősen összenyomjuk (hogy sütés közben szét ne pattanjon). Egy nagy fazékban, bő olajban világosbarnára sütjük, majd kihűtjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, beleteszünk egy csipet sót, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és a citromlét. Utána gőz fölött 15-20 percig tovább verjük, amíg a kristálycukor teljesen el nem olvad benne. Ezzel a krémmel töltjük meg a kihűlt tésztát.

További olvasnivalók