Család-barát

Család-barát – receptek

Creol burger

Hozzávalók:
Zsömléhez:
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás+ 1 tojás a kenéshez
1 dl joghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő

Avokádó krémhez:
1 érett avokádó
1 lime leve

őrölt bors
1 g. fokhagyma
2 ek. olívaolaj

„Töltelékhez”:
8 szelet csirkemell filé

őrölt bors
8 szelet ananász
1 jégsaláta
1-2 db. paradicsom
8 szelet eidami vagy ementáli sajt
8 szelet bacon
1 dl olívaolaj

Elkészítés:
A zsömléhez a hozzávalókat összevegyítjük, robotgéppel dagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma, kb. 120 g-os darabra osztjuk. Egyenként megformázzuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a zsemléket. Hagyjuk ismét duplájára kelni, majd lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütjük kb. 20-25 percig.
Az avokádó krémhez az avokádót félbevágjuk, magját kiemeljük és a húsát kanállal kikaparjuk. Egy keverőtálba tesszük, melyhez hozzákeverjük az olívaolajba fokhagymanyomóval préselt fokhagymát, a lime levét, sót, őrölt borsot. Villával jól összetörjük, krémesre keverjük.
A baconszeleteket serpenyőben ropogósra sütjük, félretesszük. A csirkemellet szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon megpirítjuk, majd még forrón ráfektetjük a sajtszeleteket. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az ananász szeleteket is. A paradicsomokat megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A salátát megmossuk, leveleire szedjük.
Miután a zsömle kihűlt, félbevágjuk, az alsó felébe rakjuk a leszárított saláta leveleket, ráhelyezzük a csirkemellet, amelyet megkenünk avokádó krémmel, majd rárakjuk az ananász szeleteket és a bacont. Majd rápakoljuk a paradicsom szeleteket és ráborítjuk a zsömle másik felét. Már fogyaszthatjuk is!

További olvasnivalók