Család-barát

Család-barát – receptek

Almás pite

Hozzávalók:
35 dkg liszt
4 csapott tk. sütőpor
7 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
4 ek. tej
15 dkg vaj

A töltelékhez:
1,5 kg alma
5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj
3 dkg mazsola

A tetejére:
1 tojássárgája
1 ek. tej
5 dkg hámozott, szeletelt mandula

Elkészítés:
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, és keverőtálba szitáljuk. A cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat hozzáadjuk és az egészet gyúrófejjel ellátott keverőgépben először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól eldolgozzuk.
Ezután gyúródeszkán sima tésztává gyúrjuk, ha ragadna rövid időre hűtőbe rakjuk. A tésztát kétfelé osztjuk, egyik felét vékonyra nyújtjuk és egy sütőpapírral ellátott tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházukat kiemeljük, az almát a reszelő durvábbik felén lereszeljük, cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, mazsolával és jól összekeverjük.
Az alma levét kinyomkodjuk, a tölteléket a tészta tetején eloszlatjuk, majd a tészta másik felét szintén vékonyra kinyújtjuk és beborítjuk vele a tölteléket. Ezt a tésztalapot is megszurkáljuk. Majd megkenjük a tetejét a tojássárgájával elkevert tejjel, rászórjuk a mandulát és 180 fokon 20-25 percig sütjük.

További olvasnivalók