×

Régimódi történet

December 29., vasárnap, 18:30
1. rész: Rickl Mária és Jablonczay Kálmán összeházasodik. Az új asszony szüleitől férje kastélyába költözik. Eleinte boldog házaséletet élnek, de Mari mind gyakrabban különbözik össze környezetével. A büszke debreceni kalmárlány józan gondolkodása nem egyezhet a Jablonczayak álmodozó, könnyelmű dzsentrivilágával.

Január 4., szombat, 19:30
2. rész: Az ellentétek egyre fokozódnak a családban. Rickl Mária nyíltan szembeszáll apósával. Az asszony sértő viselkedésétől feldühödött Kálmán elkártyázza minden vagyonukat. A kastély, a birtok, minden ingóságuk dobra kerül.

Január 5., vasárnap, 18:30
3. rész: A család Debrecenbe költözik Rickl Mária házába. Az asszony átveszi az uralmat a család felett és férjét vidékre száműzi kasznárnak. Egymaga neveli három gyermeküket, köztük kedvencét, Kálmánkát, aki a Jablonczayak könnyelműségét örökölte.

Január 11., szombat, 19:30
4. rész:  Ifj. Jablonczay Kálmán elcsábít és feleségül vesz egy gazdag lányt, majd elherdálja a vagyonát. Lányukat Kislenkét Rickl Mária veszi magához és kemény ridegséggel fog unokája nevelésébe.

Január 12., vasárnap, 19:30
5. rész: Kislenke már gimnazista Debrecenben. Apácákhoz jár iskolába, akik rendkívüli irodalmi tehetségnek tartják a lányt. Szigorú nagyanyja, Rickl Mária pedig igénytelen életet szán neki. Kislenke beleszeret egy dúsgazdag bankárfiúba.

Január 18., szombat, 19:30
6. rész: Rickl Mária lassan egyedül marad a debreceni házban, hozzátartozói sorra hagyják magára. Kislenke férjhez megy, majd különös házassága alig egy év múlva válással végződik, s ő visszaköltözik a nagyanyjához. Már-már belenyugodna, hogy kettesben éljenek, de Rickl Mária elküldi, hogy álljon a saját lábára és ne folytassa elődei életét.

A tévéjátékról: Az 1800-as évek második felében egy debreceni család okos lánya férjhez megy egy vidéki földbirtokoshoz, Jablonczay Kálmánhoz. A házaspár a férj kastélyába költözik. Az eleinte boldognak induló házasságból három gyermek születik, de az új asszony, Rickl Mária hamarosan ellentétbe keveredik a vidéki dzsentri életmóddal, a férjével és az apósával. A józan gondolkodású kalmárlány újításokat akar bevezetni a birtokon, de az álmodozó, könnyelmű Jablonczayak ellenkeznek. A családi vita odáig fajul, hogy a fiatal férj elkártyázza a kastélyt és a birtokot. A házaspár Debrecenbe költözik, Rickl Mária apjának ottani házába. A Jablonczayak itt megtűrt családtagok, a család feletti uralmat Mari veszi át. Férjét vidékre száműzi kasznárnak, és maga neveli a három gyermekét. Közülük kedvence az ifjabb Jablonczay Kálmán. A könnyelmű Kálmánka elcsábít egy gazdag lányt, majd elherdálja felesége vagyonát. Kislányukat, Lenkét Rickl Mária veszi magához. A nagyanya merev eltökéltséggel neveli unokáját. Lenke azonban hamarosan önálló nővé válik, és egy boldogtalan házasság után a saját lábára áll. Az idős Rickl Mária végleg magára marad a debreceni házban.

Magyar tévéjáték, 50 perc, 2006

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Feliratozva a teletext 888. oldalán.

rendező: Bereményi Géza
író: Szabó Magda
forgatókönyvíró: Szabó Magda, Szekér András
operatőr: Kardos Sándor
dramaturg: Mezey Emőke
vágó: Thomas Ernst

szereplők:
Gubás Gabi (A fiatal Rickl Mária)
Nagy Ervin (Jablonczay)
Egri Kati (Rickl Mária)
Eperjes Károly (Anzelm)
Derzsi János (Imre)
Szirtes Ági (Klári)
Koncz Gábor (Estebán)
Egri Márta (Jozefa)
Dengyel Iván (György)
Tompos Kátya (Kislenke)
Vári Éva (Stillmungus)
Seress Zoltán (Hoffer)
Bíró Krisztina (Gizella)
Kaszás Mihály (Majthényi)
Szőcs Artur (ifj. Hoffer)

Videó ajánló

Olvasson tovább