
Hozzávalók, a citromoskrémhez:
0,5 l tej
2 tojás
3 citromhéja
10 dkg cukor
8 dkg finomliszt
1 citrom leve
a krém citrusos ízvilágát tovább gazdagíthatjuk, néhány csepp citrom aromával
Elkészítés:
A tejet a citromhéjakkal felforralom, majd eltávolítom.
(Praktika: az edényt hideg vízzel átöblítem, így nem tud benne leégni se a tej, se a krém.)
Egy másik gyorsforralóban a 2 tojást, a liszttel és cukorral hidegen simára keverem és szakaszosan hozzáöntöm a felforralt tejet, aztán simára keverem. A krémet szakaszos forralással, sűrűre főzöm. Tehát, kicsit dolgozom láng felett a krémmel, majd lehúzom és úgy keverem. Mindezt addig ismétlem, amíg a forrástól nem hólyagzik a krém felületi textúrája. Ekkor a tűzről lehúzom és hagyom kihűlni.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
2 tojás
15 dkg cukor
12 dkg vaj
1,6 dkg sütőpor
Elkészítés:
A lisztet, a sütőporral összekeverem, majd a hozzáadva a többi hozzávalót morzsalékos állagura dolgozom. Egy 27 cm-es porcelán vagy kerámia formába nyomkodom, széleinél felhúzva a tésztamorzsák kétharmadát.
Praktika: a torta ízét tovább gazdagíthatjuk, szezonális lekvárokkal, amelyeket bazsalikommal vagy mentával átturmixolva, első rétegként a tésztára kenünk. (Ez max. 10-15 dkg levárt jelent) A kihűlt és simára kevert krémet, a tésztás formába töltöm. A maradék tésztamorzsát a krém tetejére szórjuk. Ujjbegyeink segítségével a tésztaszéleket lenyomkodjuk, hogy egységes sütési felülettel tudjunk dolgozni és előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel 170 fokon 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtve, formából tányérra borítva felszeletelve tálaljuk. Lehűtött limoncello likőrrel vagy jéghideg limonádéval kínálhatjuk.
Kiváló, maradékmentő édesség, mivel a krémet bármivel gazdagíthatjuk. Tapasztalat: sütés után a krém enyhén megemelkedik, majd visszaesik. Én kifelejtettem a tésztából a sütőport, enyhén tömörebb és morzsalékosabb lett a tészta, bár szerintem a krémmel kimondottan jól párosul.





