Az evés lélektana – Gasztropszichológiai kérdések a Lélekutakon Bagdy Emőkével új évadában

A Lélekutakon Bagdy Emőkével legutóbbi adásában értékes tanácsok és gyakorlatias meglátások hangzottak el. A professzor asszony beszélgetőtársa ezúttal Forgács Attila klinikai szakpszichológus, Magyarország első gasztropszichológusa volt, aki izgalmas összefüggésekre világított rá a lélek és az étkezés kapcsolatában.
 

A hirado.hu Lélekutakon című online sorozatának folytatásában Bagdy Emőke és a műsorvezető, Kisfaludy Nóra az evés pszichológiáját vizsgálja, bemutatva, hogy a táplálkozás több mint biológiai szükséglet: mélyen gyökerező érzelmi és társadalmi jelenség. A professzor asszony és Forgács Attila gasztropszichológus átfogó képet adtak az evéshez kötődő lelki folyamatokról, az elhízás pszichés és hormonális hátteréről, valamint a fogyasztói társadalom étkezésre gyakorolt hatásáról.

Az adás történelmi áttekintést is nyújtott abba, hogyan alakult az idők során a kövérség társadalmi megítélése, milyen szerepet játszanak a reklámok és a fogyókúrás trendek a testsúlykontrollban, és miért olyan gyakori a jojóeffektus, amikor az elhízott személy képtelen megtartani az ideális testsúlyát. A túlevés mögött meghúzódó érzelmi mechanizmusokról, az úgynevezett „bánathájról” is beszéltek a szakértők, valamint megosztották, hogyan lehet egészséges életmódot kialakítani néhány egyszerű, de hatékony módszer segítségével.

A Lélekutakon Bagdy Emőkével célja, hogy tudományos alapokon, de közérthető módon nyújtson kapaszkodókat az élet kihívásaihoz. A pszichológiai és nevelési sorozat új évada többek között olyan érdekes témákkal foglalkozik majd, mint az egész életünket átszövő nevetés és humor szerepe, a generációkon átívelő traumák fájó kérdése, a mesék és fantázia hatása az érzelmi intelligencia alakulásában, vagy éppen a boldogságpszichológia izgalmas kérdései.

Az első évad tíz epizódja visszanézhető a hirado.hu YouTube-csatornáján.

Lélekutakon Bagdy Emőkével a hirado.hu-n – Életbeszélgetések pszichológus szemmel.

Borítókép: Fotó: hirado.hu

Olvasson tovább