Múzeumok Éjszakája – Élőben a Kossuth Rádióban és az M5-ön

Élőben jelentkezik a Múzeumok Éjszakája helyszíneiről június 22-én a Kossuth Rádió és az M5 kulturális csatorna. Fővárosi és vidéki helyszínekről egyaránt beszámolókkal készülnek, hogy azok is bekapcsolódhassanak az éjszakai forgatagba, akik nem tudnak ellátogatni személyesen a rendezvényre.
 

Jön az év leghosszabb nappala és legrövidebb éjszakája, amelyhez legközelebb eső hétvégén tartják a Múzeumok Éjszakája programsorozatot országszerte, mintegy 450 helyszínen. A Kossuth Rádió és az M5 kulturális csatorna az elmúlt évekhez hasonlóan bekapcsolódik az esemény közvetítésébe.

A Kossuth Rádió június 22-én 19 és 22 óra között körkapcsolásban kalauzolja el hallgatóit elsőként Székesfehérvárra, az idei esemény egyik kiemelt városba. A Múzeumok Éjszakájának témája aktuálisan a „Gólpassz”, így a királyok városában meghallgatják, hogyan jön létre a középkezdés, ha népdalokról van szó, de a labda is előkerül, hiszen egész Európa focilázban ég. Természetesen a Szent Iván-éj hagyományának adózva több „tüzes” program lesz, így a rádió beszámolójában tűzzsonglőr program is szerepel. Élőben kapcsolnak Esztergomba is, a Múzeumok Éjszakája másik kiemelt helyszínére, majd összefoglalót hallhatnak Pécs, Vác, Győr és Salgótarján színes és izgalmas éjszakai eseményeiről. Tudósítást hallhatnak Egerből, Debrecenből és Budapestről is. A rádió munkatársai éjszakai kincskeresésre indulnak a fővárosba, ahol nemcsak rég elfeledett kávéházi történetek felfedezését ígérik, hanem török kávéval is kedveskednek a török-magyar kulturális év jegyében. A stúdióban a múzeumi szakmáról, és a múzeumok jövőjéről beszélget Deák Dóra és Völgyi-Tóth Zsuzsa.

Az M5 kulturális csatornán a rendezvény előtti napokban tematikus kisfilmekkel hangolódhatnak a nézők a Múzeumok Éjszakájára: bemutatják a Kresz Géza Mentő Múzeumot, Székesfehérvár történelmi emlékeit és az Esztergomi Bazilika kincseit. A csatorna napi magazin műsora, a 18 órakor kezdődő Librettó június 21-i adásában az M5 műsorvezetője, Csőre Gábor – Jászai Mari-díjas színművész, műsorvezető a Múzeumok Éjszakája idei arca – a rendezvény kulisszatitkaiba avatja be a nézőket, és az általa ajánlott helyszínekről, érdekességekről mesél.

Június 22-én, szombaton hat alkalommal jelentkezik az M5 élő adással: 15:40-kor, 16:50-kor és 18:10-kor, 19:55-kor, 20:45-kor és 22:45-kor közvetítik az esemény hangulatát változatos múzeumi helyszínekről. Budapestről kétszer is bejelentkeznek: a Magyar Építészeti Múzeum állandó kiállítóhelyén található Walter Rózsi-villában Kaesz Gyula építész, bútortervező, valamint Lukáts Kató grafikusművész otthonaiba nyerhetnek betekintést, a Postamúzeumban pedig műtárgy-bemutatót tekinthetnek meg a nézők. Székesfehérváron a tűzzománcozás művészetéből kaphatnak ízelítőt, illetve hagyományos magyar tarsolylemez mintákat fedezhetnek fel az Alumíniumipari Múzeumban. Balatonfüreden az Esterházy-kastélyban a füredi éjszakákról, és azok történelméről tudhatnak meg mindent, továbbá benézhetnek a balatoni vitorlázás történetét bemutató Vitorlázeumba, ahol VR-szemüveges virtuális űrutazásban is részt vehetnek. A közvetítés online is követhető a csatorna hivatalos közösségi oldalán.

Múzeumok Éjszakája – kövesse élőben az eseményeket június 22-én a Kossuth Rádióban és az M5 kulturális csatornán!

Videó ajánló

Olvasson tovább