Vitézy László előtt tisztelegnek a közmédia csatornái

A februárban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer életművére június 17. és 28. között emlékeznek a közszolgálati csatornák annak alkalmából, hogy Vitézy Lászlót posztumusz a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjjal ismerték el.
 

A Kossuth Rádióban június 17-én, hétfőn a Nagyok című portréműsorban újra hallható lesz egy Vitézy Lászlóval készült korábbi interjú, amelyben a rendező életútjáról és művészeti látásmódjáról beszélt. Június 22-én, szombaton a Szombat reggel című műsorban Saáry Kornéliával, Vitézy László özvegyével készült interjú kerül adásba, amelyben személyes emlékek és történetek elevenednek meg a rendezőről.

A Duna június 18-án, kedden a Vitézy László rendezésében készült A galamb papné című 2013-as tévéfilmet tűzi műsorra. Június 20-án, csütörtökön a 2011-ben bemutatott, Móricz Zsigmond azonos című műve alapján készült Égi madár című filmdráma lesz látható.

Az M5 kulturális csatorna június 17-én, hétfőn a 18 órakor kezdődő Librettó című műsorában különkiadással tiszteleg Vitézy László munkássága előtt. Június 28-án, pénteken 22:10-től Az énekesnő című filmjét vetítik, amely valós történeti eseményeket dolgoz fel: Kovács Erzsi énekesnő és Szűcs Sándor válogatott labdarúgó tragikusan végződő szerelmi kapcsolatát mutatja be.

A Duna World csatorna június 20-án, csütörtökön 6:40-kor a Szerelmes földrajz / Hortobágy: az Isten asztala – Érzelmi hazám – Vitézy László című epizódját tűzi műsorra, amely a rendező Hortobágyhoz fűződő mély érzelmi kötődését mutatja be.

Az M2 Petőfi TV Vitézy László egyik korai alkotását, a Tisztelet az öregasszonyoknak című 1971-es filmetűdöt július 23-án 21:05-kor adja, míg a Duna World csatornán július 24-én 11:25-től a …hogy szaladnak a fák! című alkotás lesz látható.

A Huszárik Zoltán-díjat 2023-ban, a művész nevének és munkásságának megőrzésére alapították. A díjazottról a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai döntenek. Tavaly Goda Krisztina filmrendező és forgatókönyvíró kapta elsőként az elismerést, 2024-ben a februárban elhunyt Vitézy Lászlónak posztumusz ítélték oda.

Vitézy Lászlóra emlékezünk – június 17. és 23. között a közmédia csatornáin.

A csatornák részletes műsorkínálata elérhető a Médiaklikken, a Műsorújság menüpontban.

Borítókép: Fotó: Megafilm

Videó ajánló

Olvasson tovább