Újabb kulturális intézmények nyílhatnak meg a Városligetben

A Kossuth Rádió vendégeként a Liget Budapest aktualitásairól és a jövőbeli fejlesztésekről beszélt a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László. A világ egyik leglátogatottabb múzeumának vezetője szerint a fejlesztés bármelyik megvalósult és tervezett része európai rangú.
 

Bogyai Katalin, diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke a Kossuth Rádió Az este című műsorának aktuális házigazdájaként Baán Lászlót kérdezte, aki a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként és a Szépművészeti Múzeum főigazgatójaként jelentős eredményeket ért el a magyar kultúra nemzetközi megismertetésében és a múzeum látogatottságának növelésében. Kiemelkedő sikernek nevezte, hogy a világ leglátogatottabb múzeumai közé került az intézmény.

„2004-ben neveztek ki, azelőtt még a magyar dobogóra se fért fel a Szépművészeti Múzeum a látogatottságban, amit ma már nehéz elképzelnünk. Már többször is, így például legutóbb tavaly, és tavalyelőtt is a világ száz leglátogatottabb múzeuma közé kerültünk. Ebben jelentős szerepet játszik az, hogy nemcsak a világ kincseit hoztuk el hozzánk, hanem a mi kincseinket is elvittük, megmutattuk a világnak” – hangsúlyozta a főigazgató. Baán László hozzátette, sikereikhez hozzájárult a Liget Budapest projekt is, Európa egyik legnagyobb kulturális fejlesztése, amely nemcsak a múzeumi gyűjtemények megújítását célozza, hanem egy teljes kulturális negyed létrehozását is, amely hozzájárul a magyar kultúra globális elismertségéhez.

„Amerikában vannak a Városligethez hasonló közparkok, ahol nem köré- hanem beleépítettek. A kulturális negyedek világszerte óriási vonzerőt jelentenek. A Városligetet megújítva és kibővítve egy olyan új kulturális negyedként tehetjük fel Európa térképére, ami történetileg adott, saját hagyományainkra épül. A fejlesztés bármelyik része európai rangú, és együtt olyan szinergiája van, amelyhez már csak egy zárókő maradt, az Új Nemzeti Galéria” – folytatta a miniszteri biztos. A tervek szerint 2025 végén a Liget kapujában, a fasor legvégén Klösz György, a leghíresebb magyar városfotós egykori villájában jöhet létre a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum, ezáltal a fotóművészet is helyet kap a negyedben, a zene- és képzőművészet mellett. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Kossuth Rádió műsorának Médiaklikk-oldalán.

Az este – minden hétköznap 19:08-től a Kossuth Rádió műsorán.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Videó ajánló

Olvasson tovább