Új díjakat ad át a közmédia: a klasszikus zene és a jazz nagyjait ünnepli a Bartók Rádió

A Bartók Rádió első alkalommal adja át díjait – jelentette be Devich Márton csatornaigazgató a Muzsikáló reggel című műsorban. A klasszikus zene és a jazz kiválóságait összesen tizenegy kategóriában, köztük két külön jazz kategóriában tünteti ki a közmédia csatornája. A Bartók Rádió Zenei Díjak május 22-i díjátadó estjét a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
 

„Hagyományteremtő szándékkal adja át díjait május 22-én a Bartók Rádió hazánk klasszikus zenei és jazz művészeinek, együtteseinek kiemelkedő zenei teljesítményük elismeréseképpen” – mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója a Muzsikáló reggel című műsorban. A közszolgálati média küldetésének tekinti a világ magyarságát egyesítő és erősítő tevékenységek elismerését valamennyi területen, ez hívta életre az újonnan alapított díjakat. A Prima Primissima díjas rádió évtizedek óta járul hozzá a magyar komolyzenei örökség megőrzéséhez és gyarapításához, valamint a klasszikus zene értékeinek terjesztéséhez, ennek új mérföldköveként adja át az elismeréseket az alkotóknak, akik a magyar kultúrát milliókhoz közvetítik határon innen és túl. A közmédia az új, online jazz rádiója, a Szakcsi Rádió elindítása mellett két külön jazz díjjal is ünnepli a műfajt.

„Tizenegy kategóriában adunk át díjakat, amelyek magukban foglalnak két külön jazz díjat, a Babos jazz előadói díjat és a Vukán György jazz alkotói díjat” – emelte ki az elismeréseket alapító Bartók Rádió csatornaigazgatója. Ezek mellett Az év hangszeres művésze, Az év zenekara, Az év zenei eseménye, Az év karmestere, Az év zenei együttese, Az év zeneszerzője, Az év énekművésze, Az év hangversenye, valamint Az év életműdíjasa elismerést vehetik át a komolyzenei és a jazz szcéna legnagyobb alakjai a Bartók Rádió munkatársaitól.

Devich Márton elmondta, hogy az esten megemlékeznek az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről, Bartók-művekkel készül a Magyar Rádió Gyermekkórusa Dinyés Soma vezetésével, továbbá fellép Bogányi Gergely zongoraművész, a Sárik Péter Trió, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a fiatal akadémistákból álló Mikrokozmosz Trió, valamint a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész.

Bartók Rádió Zenei Díjátadó – május 25-én 18 órakor a Bartók Rádióban, 19:40-től a Dunán, és május 26-án 21 órától az M5 kulturális csatornán.

Borítókép: pexels / Cottonbro

Videó ajánló

Olvasson tovább