Kobajasi Kenicsiró magyarországi koncertje élőben a Bartók Rádióban

Élőben közvetíti a Bartók Rádió április 24-én 19:30-tól a Zeneakadémia Nagyterméből a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét a világhírű japán karmester, Kobajasi Kenicsiró vezényletével. A szerda esti hangversenyen Kodály Zoltán: Galántai táncok és Brahms 1. szimfóniája hangzik el.

Kobajasi Kenicsiró hosszú évtizedek óta aktív résztvevője a magyar zenei életnek. A nagyhatású japán karmester Kodály iránti elkötelezettsége közismert, az életmű néhány darabja állandó repertoárjába tartozik, a Galántai táncokat pedig mindig szívesen hallgatjuk tőle. A japán karmester 1974-ben megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét, az egész ország kedvence lett, és a győzelem elindította nemzetközi karrierjét. A verseny után Ferencsik János mellett a Magyar Állami Hangversenyzenekar segédkarmestere lett. Ferencsik halála után, 1987-től 1992-ig a zenekar első karmesterévé lépett elő, majd megkapta a zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya címét. Kobajasi már fiatalon fellépett Európa-szerte, neves zenekarokat irányított több országban. Hazájában először rezidens karmestere volt a tokiói Metropolitan Szimfonikus Zenekarnak és a Kiotói Szimfonikusoknak, majd 1990-től 1994-ig a Japán Filharmonikus Zenekar karmesteri pozícióját töltötte be. Ugyanitt 1997-től 2004-ig vezető karmesterként dolgozott, majd 2007-ig zeneigazgatóként. Vezető vendégkarmestere volt a Kanszai Filharmonikus Zenekarnak és a Kjúsúi Szimfonikus Zenekarnak. Mindeközben, 1998 és 2001 között a Nagojai Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, majd 2001-től 2003-ig zeneigazgatója, azóta tiszteletbeli karmestere. Jelenleg a Japán Filharmonikusok vezető karmestere.

Kobajasi magyarországi tevékenységét 1986-ban Liszt-emlékéremmel, 1990-ben a Magyar Kultúráért Díjjal ismerték el, 1994-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. 2010-ben a Magyar Kultúra Követe cím birtokosa lett. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát április 24-én dirigálja a Zeneakadémia Nagytermében, a műsoron Kodály Zoltán Galántai táncok című műve és Brahms első szimfóniája szerepel.

A koncertet élőben közvetíti a Bartók Rádió április 24-én 19:30-tól.

Fotókredit: MRME/Vörös Attila

Videó ajánló

Olvasson tovább