Nevéhez hűen szeret a dolgok sűrűjében lenni Szabó P. Szilveszter

Második keresztnevét gimnazista kora óta használja csak a Jászai Mari-díjas színművész. A közmédia Névjegyek című műsorában ennek története mellett elmesélte, miért érzi életére jellemzőnek a Szilveszter név jelentését.
 

Mindig ritka névnek számított a Szilveszter, keresztnévként való használata azért terjedt csak el, mert több népszerű szent is ezt viselte. Eredete a latin szilveszter köznévre nyúlik vissza, jelentése erdős, erdei, erdőben élő. Tulajdonnévként eleinte származási helyet jelölt ki, amely erre a természeti környezetre utalt – tudhatták meg a nevek eredetét, jelentését kutató Névjegyek című műsor házigazdájától, Pölcz Ádám nyelvésztől.

A név jelentése Szabó P. Szilveszter életében is felfedezhető – fejtette ki a Jászai Mari-díjas színművész, a Névjegyek aktuális vendégeként. „Mindig azt éreztem, hogy ha nincs előttem akadály, akkor magam elé kell tenni, hogy megugorjam. Szeretem túlbonyolítani a dolgokat, a sűrűből egyszerűen kivezető turistaösvényeket nem. Az én erdőmben biztos, hogy nincsenek jelzések, a bozótosban, a sűrűjében járok”.

A Szilveszter nevet viselő színművész új év első napján született, ennek körülményeit is megosztotta a közmédia műsorának nézőivel. „Édesapám a mátészalkai fül-orr-gégészeten kapott állást, és előtte két nappal lementek megünnepelni. Szilveszterkor buli volt, és én 0 óra 20 perckor, 1974-re virradóra megszülettem, úgyhogy szegény anyukámnak nem volt igazán jó a buli”.

Szabó P. Szilveszter nevében a rövidített „p” betű Pétert jelent, amelyet harmadikos gimnazista kora óta használ így. „Kiadtam egy verseskötetet, de volt még egy Szabó Péter az iskolában, és mindenki neki gratulált. Ekkor döntöttem úgy, hogy a második nevemet használnom, ezért a Pétert lerövidítettem” – mesélte annak kapcsán, hogy korábban nem kedvelt második keresztneve miként lett sajátja. A teljes adás megtekinthető a Médiaklikk Névjegyek aloldalán, amelyen elérhetők a korábbi epizódok is.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán, és változó időpontokban az M5 kulturális csatornán.

Fotó: MTVA/Névjegyek

Olvasson tovább