Mikó István elárulta, milyen becenévre hallgat

A közmédia Névjegyek című műsorának vendégeként Mikó István Jászai Mari-díjas színművész keresztneve személyes jelentőségéről vallott. Bár sokféle módon lehet becézni az István nevet, neki egy kedvence van közülük, de akad egy olyan is, amit ki nem állhat.
 

Az István név többeknek elsőként államalapító királyunkat jelenti, az első keresztény lovagkirályt. A közmédia Névjegyek című műsorában azonban arra emlékeztetett a szakértő, Pölcz Ádám nyelvész, hogy létezik egy másik, kevésbé ismert Szent István is, a legelső vértanú. Ábrázolásain a megkövezése látható, mivel Krisztus halála után az apostolok segítőjeként tovább hirdette Jeruzsálemben a Megváltó dicsőségét. A nevek eredetét kutató műsorban hazánk egyik híres viselője, Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, zeneszerző, érdemes és kiváló művész osztotta meg gondolatait a keresztnevéről.

„Büszkévé tesz, hogy az István nevet viselhetem, hiszen így nevezték az első magyar királyt. Gyerekként nehezményeztem, hogy a névnapomat mindig karácsonykor tartották. Olyan jó lett volna, ha augusztus 20-án ünnepeljük, mert érzéseim szerint emiatt nekem mindig kevesebb ajándék jutott, mint azoknak, akiknek nem volt ilyen közel a névnapjuk karácsonyhoz” – mondta a Névjegyek vendégeként Mikó István, hozzátéve, hogy bár humoros alkatnak tartja magát, kifejezetten nem szerette, amikor megjelentek a Pistikéről szóló, kárörvendő anekdoták, viccek. A magánéletében a legtöbbször Istinek szólítják, és ezt szereti, de a Pityu becézést egyáltalán nem kedveli. A teljes adás megtekinthető a Médiaklikk Névjegyek aloldalán, amelyen elérhetők a korábbi epizódok is.

A Dunán hétköznap esténként látható Névjegyek című műsor a hagyományos keresztnevek jelentésével, kialakulásukkal, viselőjére gyakorolt hatásukkal foglalkozik. A különböző nevek értelmezését, eredetét, hozzájuk kapcsolódó mítoszokat szakértő mutatja be, közéleti személyiségek – mások mellett Bodrogi Gyula, Csepregi Éva vagy Janicsák Veca – pedig személyes családi vonatkozásokat, történetek árulnak el a nézőknek. A műsor nem titkolt célja a keresztény vonatkozású nevek, a bibliai nevek, és az ősmagyar vagy régi magyar nevek népszerűsítése.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán, és változó időpontokban az M5 kulturális csatornán.

Borítókép: Fotó: MTVA

Olvasson tovább