Ridikül

Borbás Marcsi a mostanitól teljesen eltérő jövőt látott maga előtt gyerekként

A műsorvezető az év minden napján szorgoskodik őrségi permakultúrás kertjében, pedig kislányként elképzelhetetlennek tartotta, hogy valaha is megkedveli a veteményes körüli munkát. Borbás Marcsi a Duna Ridikül című műsorának vendégeként vallott arról, miért vált mára szenvedélyévé a kertészkedés.
 

Nehezen művelhető, agyagos földön épített saját kertet Borbás Marcsi. Már 20 éve birtokában van az őrségi telek, ahol hat éve kezdett komolyabb munkába, és a koronavírusjárvány óta pedig ott is tölti mindennapjait. Magaságyást épített, különböző növényeket termeszt, komposztál és folyton kísérletezik. Mára életvitelévé vált a földdel való szimbiózis. Bár otthonról eredendően ezt a szemléletet hozza, kislánykorában egyáltalán nem érdekelte a kertészkedés – vallotta be a Duna beszélgetőműsorában.

„Gyerekként azt gondoltam, hogy felnőtt koromban soha nem lesz majd egy tenyérnyinél több földem. Úgy nőttem fel, hogy amíg a többi gyerek játszott, fürdött, pecázott, addig én a földekre mentem besegíteni. Gyógynövényeket, zöldségeket termesztettünk, és miközben ápoltuk őket, mindig megjegyeztem édesapámnak, hogy nekem ilyen sosem lesz. Ő akkor csak mosolygott rajtam. Bár 20 évig valóban nem tettem, utána mást sem akartam, csak magam termelni” – mondta Borbás Marcsi a Ridikül vendégeként.

A Prima Primissima díjas műsorvezető hamar felfedezte, mennyivel jobb, ha nemcsak elkészíti, de elő is állítja saját maga mindazt, amit az asztalra tesz. A magyar gasztrokultúra elkötelezett híveként saját példájával terjeszti széles körben a földművelés, kertészkedés fontosságát. Néhány személyes, jól bevált praktikát is megosztott a nézőkkel a Médiaklikken újranézhető adásban.

Ridikül – hétköznap 16 órától a Dunán.

Fotó: Ridikül/Tőke Béla

További olvasnivalók