Keresztnevéért kelengyét kapott Timkó Eszter dédnagymamája

A Jászai Mari-díjas színművész a közmédia Névjegyek című műsorában mondta el, dédnagymamája – aki után őt elnevezték – miként kapta az Eszter nevet.
 

Az Eszter név legkorábbi említése a bibliai Eszter könyvében található. Az ószövetségi Eszter története a Perzsiában élő zsidó lányról szól, akit szépsége miatt feleségül vett a király. Származását titkolta, de mikor tudomására jutott, hogy a népét a király főembere el akarja pusztítani, bátran kiállt értük, és ezzel megmentette népét – tudhatták meg a nézők Pölcz Ádám nyelvésztől, a Névjegyek című műsor házigazdájától.

Az adás aktuális vendége, Timkó Eszter Jászai Mari-díjas színművész életében a név bibliai jelentésének ezt a vonalát felfedezni véli. „Azt érzékelem, hogy amit más már föladna, vagy úgy gondolja, nincs realitása, megoldása, azoknak én teljesen normálisan nekimegyek” – mondta a színművész.

Keresztnevét dédnagymamája után kapta, akit az ő édesanyja nagyon szeretett, így egy percig sem volt kérdéses számára, miként nevezze el gyermekét. Timkó Eszter a Névjegyek nézőinek azt is elmesélte, honnan ered családjukban ez a névválasztás. „A legendárium szerint dédnagymamám Putnokon született, volt ott egy nagy tiszteletben álló zsidó család. Amikor a dédnagymamám megszületett, ők előálltak azzal a felvetéssel, hogy a kisbabának a teljes kelengyéjét állják, ha Eszter névre keresztelik. Nagy volt az idő tájt a szegénység, jól jött ez a felajánlás, és a név is tetszett a családnak”.

A teljes adás a Névjegyek Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.

 

Borítókép: MTVA

Videó ajánló

Olvasson tovább