Nemcsák Károlyt meglepte egy nevével kapcsolatos kérdés

A közmédia nevek eredetét, jelentését bemutató műsorában, a Névjegyekben beszélt arról Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színészművész, mi volt az, amit sokáig nem tudott keresztnevével kapcsolatban.
 

A középkortól kezdve a keresztény világban sok uralkodó, király, herceg és egyházi méltóság viselte a Károly nevet. Népszerűsége az európai nemesi családok körében nagyban hozzájárult a név elterjedéséhez – tudhatták meg Pölcz Ádám nyelvésztől, a közmédia Névjegyek című műsorának házigazdájától. Talán ennek köszönhető, hogy viselőjének bizonyos fokú komolyságot kölcsönöz vagy feltételez.

„Főiskolás voltam, és egy vizsgán a tanárnő azt mondta, »olyan érdekes nézni magát, ilyen kis bohókás feje van, közben ez a Nemcsák Károly olyan komoly név«. Valószínű, hogy hozzá kellett nőnöm a nevemhez” – mesélte a műsorban Nemcsák Károly. A színművész keresztnevével kapcsolatban azt is elárulta, hogy tudta meg: nem mindegy, milyen Károly.

„Egyszer találkoztam egy úriemberrel, akit szintén Károlynak hívtak, és azt kérdezte tőlem, hogy én milyen Károly vagyok. Mondtam, hogy Nemcsák. Mire ő visszakérdezett, hogy református vagy katolikus. Addig nem tudtam, hogy van különbség. Édesanyám odahaza mindig január 28-án köszöntött” – mondta hozzátéve, édesanyja református volt és mint megtudta, január végén van a református, november 4-én pedig a katolikus Károly. A teljes adás a Névjegyek Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.

Borítókép: fotó: MTVA

Olvasson tovább