Krausz Ferenc útja Mórról Stockholmig – exkluzív interjú az M5-ön

A Nobel-díjjal kitüntetett kísérleti fizikus, Krausz Ferenc az M5 kulturális csatornának adott nagyinterjút. A Közmédia Év Embere 2023 Díjjal elismert tudóssal gyermekkorától a tudományos áttörésig vezető útról, és a nemzetközi kitüntetés keltette érzésekről Ugron Zsolna beszélget. Az eddig nem látott fotókat is bemutató A Nagyok című műsor március 9-én 21 órától látható.

Krausz Ferenc munkás szülők gyermeke, nehéz körülmények között biztosították neki és testvérének a lehetőséget, hogy elérjék céljaikat. Gyermekként régésznek készült, majd rabul ejtette a fizika. A közmédia tavalyi Év Embere Díjasa az M5 A Nagyok című műsorában pályája meghatározó személyeiről beszél: szüleiről, tanárairól, professzorairól, mestereiről. Mesél középiskolásként végzett házi kísérleteiről – a többi közt saját rádiót készített hosszú hullámú antennával –, iskolai tanulmányairól, pályaválasztásáról. A Fejszál király- és a Wolf-díjas tudós elárulja, hogy a villamosmérnöki karon kevés volt neki a fizika, így azzal párhuzamosan választotta egy másik egyetem fizika szakát. A nézők megismerhetik a Nobel-díjat érő tudományos áttörés részleteit, Krausz Ferenc megfogalmazásában, azt „ahogyan a sci-fi valósággá vált”. Megosztja, miként motiválta csapatát, hogy miért csak napokkal később örültek a sikerüknek és, hogy a nagy felfedezések miért éjjel történnek.

Krausz Ferenc elmeséli, mit érzett, amikor megszólalt a telefon, és értesült saját kitüntetéséről, valamint hogy külön engedéllyel kinek mondta el elsőként, továbbá arról is vall, mi okozott pánikot a hír hallatán.

Tavaly december 10-én Krausz Ferenc Stockholmban vette át a Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól, majd ebben a hónapban a közmédia neki ítélte az Év Embere Díjat kiemelkedő tudományos munkássága és társadalmi tevékenysége elismeréseként. Jelenleg újabb forradalmi találmányon dolgozik a betegségek korai kimutatására irányuló vizsgálatok kifejlesztését célzó, a Magyarországon működő Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) ügyvezetőjeként és tudományos igazgatójaként.

A Nagyok – Közmédia Év Embere – Krausz Ferenc március 9-én 21 órától az M5 kulturális csatornán, ismétlés március 10-én 15:05-től a Dunán.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2024/03/Anagyok_KrauszF_M5_1080x1080px_02.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább