Neve miatt figyelt fel egy külföldi producer a magyar színésznőre

Bánfalvy Ágnes nevének történetét osztotta meg a közmédia Névjegyek című műsorában. A Nívódíjas színművészt kalandos úton keresztelték el, de sokat köszönhet annak a véletlennek, hogy Ágnes lett belőle.
 

Az ógörög eredetű Ágnes név a latin hagnósz szóból származik, jelentése tiszta, ártatlan. A Dunán és az M5 kulturális csatornán látható Névjegyek című műsorban a név eredete mellett azt is kiderült, Szent Ágnest, a szüzek és a jegyesek védőszentjét miért ábrázolják gyakran báránnyal az ölében. Hazánk egyik kiválósága, Bánfalvy Ágnes színművész pedig arról mesélt, hogyan kapta annak idején a nevét.

„Édesapám és a nővérem az Ágnes nevet választották nekem, de édesanyám azt szerette volna, hogy Krisztina legyek. Megegyeztek, hogy az első nevem Ágnes, a második Krisztina lesz. Ám amikor megkereszteltek, anyám megkérte a papot, hogy cserélje meg a nevek sorrendjét, és legyek Krisztina Ágnes. Apám ezt nem tudta, ezért kérte a keresztnevek sorrendjének cseréjét. Anyám aztán még egyszer bement a templomba, és akkor meglátta, hogy megint Ágnes Krisztinaként vagyok bejegyezve. A pap mérges lett, amikor ismét felmerült a névcsere, és lezárta a dolgot azzal, hogy a gyerek neve ABC-sorrendben marad. Így lettem végül Ágnes” – mesélte nevetve a színművész, aki mindig is elégedett volt a családjától kapott nevével. Egy alkalommal különösen nagy hálát érzett amiatt, hogy így szólítják.

„A pályám kezdetén a hazaiak mellett több külföldi produkcióban is részt vettem, válogatókra jártam. Egyszer egy producerhölgy személyesen hívatott be magához, csak azért, mert gyönyörűnek találta a nevemet, és kíváncsi volt arra, hogy vajon ki lehet a gazdája” – osztotta meg a Névjegyek nézőivel.

A Névjegyek című műsor a hagyományos keresztnevek jelentésével, kialakulásukkal, viselőjére gyakorolt hatásukkal foglalkozik. A különböző nevek értelmezését, eredetét, hozzájuk kapcsolódó mítoszokat Pölcz Ádám nyelvész, egyetemi oktató mutatja be, közéleti személyiségek – mások mellett Csepregi Éva, Esztergályos Cecília vagy Oszvald Marika – pedig személyes családi vonatkozásokat, történetek árulnak el a nézőknek. A műsor nem titkolt célja a keresztény vonatkozású nevek, a bibliai nevek, és az ősmagyar vagy régi magyar nevek népszerűsítése.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.

Borítókép: Fotó: MTVA

Olvasson tovább